Javában dübörög a nyár, hőségriasztások jönnek-mennek. Nézzük, mi a dolga egy kertbarátnak júliusban!
A paprikát és paradicsomot rendszeresen tápoldatozzuk, ha száraz az idő, rendszeresen locsoljuk. Figyeljünk arra, hogy inkább ritkábban, de akkor nagyobb vízadaggal végezzük az öntözést. A növények nem szeretik, ha állandóan nedves a talajuk, ezért az öntözések között nyugodtan hagyjuk kiszáradni a talajfelszínt.
Téli tarolásra vagy őszi fogyasztásra most vessünk céklát. Ha a másodvetésben vetett cékla kikelt, 8-10 centiméterenként ritkítsuk ki. Az őszi termésű karfiol palántáit is most ültessük ki.
Száraz időben a káposztaféléket is locsoljuk meg. Ha a dughagymák levele leszáradt, kezdjük el felszedni és száraz, levegős helyen tároljuk. Ha a fokhagyma lombja sárgul vagy elszáradt, szedjük fel azt is és szellős helyen tároljuk.
A görögdinnyeindát 30-40 cm-enként rögzítsük rádobott földdel. A hónap végétől kezd érni a dinnye, az érett termés kopogtatásra tompa, mély hangot ad. A szára sárgul vagy már el is száradt, a termés hamvassága megszűnik.
Csemegekukoricát utolsó lehetőségünk van elültetni. Vethetünk még rövid tenyészidejű sárgarépát és petrezselymet is. A másodvetésként ültetett gyökérzöldségeket lassan egyeljük ki, azaz 6-8 cm távolságra ritkítsuk ki a kikelt állományt.
Takarjuk mulccsal a palánták tövét, így nem száradnak ki és nem gyomosodik a talaj.
A kelésben lévő és kikelt veteményes talaját folyamatosan kapáljuk, porhanyítsuk.
Ha nagyon száraz az idő, a fejes salátát locsoljuk rendszeresen, mert szárazságban hamar magszárat hoz.
Másodvetésként ültethető még újburgonyának való, a meleg talajoknál a gumók be is érnek. Előnye, hogy a normál vetésű burgonyánál jobban és tovább tárolhatók, mert a téli tárolás során nem csírázik ki. Hátránya: bőséges locsolást és növényvédelmet igényel.
Most ültethetünk zöldborsót szabad vetésben is még, de a vetéshez rövid tenyészidejű fajtákat válasszunk.
Figyeljünk oda a káposztaféléinkre, rendszeresen ellenőrizzük a káposztalepke hernyóját, és ha kell, védekezzünk ellene. A káposztafélék vagy saláta szedését követően ne hagyjuk a leszedett leveleket, torzsákat a földön, mert ez fertőzések forrása lehet, inkább vigyük a komposztra.
A friss növényi „hulladékot” az előző évitől mindig külön gyűjtsük, 10-15 cm zöldrészre fás részt vagy földet tegyünk és így rétegezzük.
Lassan itt a szárazbab aratásának az ideje, a babot tövestől szedjük ki, rakjuk rendbe, és amikor a héja felnyílik, csépeljük ki.
Ha ősszel szeretnénk spenótot szüretelni, most vessük el a magját.
Jövő évi felhasználásra most vessünk feketegyökeret, 30-40 cm-es sortávolságra, a sorokat jelöljük meg, mert nagyon nehezen kel ki.
A tökféléken és az uborkán megjelenhet a peronoszpóra, permetezzünk ellene.
A paradicsomot is figyeljük, mert a paradicsomvész felcsaphatja a fejét.
Érdemes hordókat kihelyeznünk a veteményesbe, így abban fel tud melegedni a víz, amivel akár napközben is locsolhatjuk a növényeinket anélkül, hogy azok károsodnának. Ha s nagy melegben hideg vízzel, főleg kútvízzel locsolunk, könnyen leforrázhatjuk a növényeinket.