Kamrasöprés: Répatorta

Szarka Zsófi
2020.04.14. 16:21

Mi lesz a sok csokitojással, húsvéti nyuszival? Azt javaslom, hogy gyors és egészséges süteményeket díszítsünk vele, így biztosan elfogy minden csokoládé és közben vitamin is jut a szervezetünkbe.

Tipikusan a „Mi volt előbb, tyúk vagy a tojás?” esete áll fenn. Sok csokitojás maradt meg, hiszen a rokonlátogatások ellenére is megvettünk minden húsvéti kelléket, amit szokás ilyenkor. Így, a már meglévő tojásokhoz sütünk valami egészségesebb süteményt, hogy ne csupán tömény csokoládéval teljen meg sem a mi, sem a gyerekek gyomra.

Nálam mindig húsvét után készül a répatorta, a tésztájába vagy krémbe is gyakran rejtek tördelt étcsokit vagy tejcsokit, esetleg leöntöm olvasztott csokoládéval az ilyen típusú, egyszerű, kevert süteményeket. A répás süteményeket is azért szeretem, mert édesíti a tésztát, és nem kell bele annyi cukrot tennem, így is finom lesz. Végül pedig azzal díszítem, ami csak a kezem ügyébe akad.

Bevásárló lista

Tészta:

  • 4 db tojás
  • 140 g teljes kiőrlésű liszt
  • 40 g fehér tönkölyliszt
  • 100 ml olaj
  • 1 csomag sütőpor
  • 1 nagy (vagy két közepes) reszelt répa (apróra)
  • fél mk só
  • 1 marék dió
  • 1 tk holland kakaópor
  • 1 csésze nádcukor
  • 1 narancs reszelt héja
  • 1 ek rum (elhagyható)

Krém:

  • 2 ek mascarpone
  • 2 ek krémsajt (natúr)
  • 1 ek porcukor
  • pár csepp rum vagy narancslé

Amit tehetsz még bele: apróra tört csoki, mazsola, kandírozott gyümölcsök

Díszítés: Kinder tojások, csokitojás, nyúlfejek, gumicukor, smarties, nyalókák, csokimáz

Elkészítés:

A tojásokat habosra keverem kézi habverővel a cukorral, ezután jöhet az olaj, szintén folyamatos keverés mellett. Beleszórom a sütőport, majd a kimért lisztet, ezután a kakaóport, narancshéjat. Alaposan kikeverem, majd spatulára vagy fakanálra váltok. Hozzáadom az apró lyukon lereszelt répát, a tört diót és esetleg a csokidarabokat.

A sütőt előmelegítem 180 fokra, egy kuglóf formát kiolajozok és lisztezek, ebbe beletöltöm a masszát, majd beteszem a sütőbe 50 percre. Ezalatt gyönyörűen feljön és habkönnyűre sül. Rácson hűtöm ki, kiveszem a formából, kettévágom és megkenem mascarponéval vagy sajtkrémmel. Találtam a hűtőben 2 evőkanálnyi mascarponét, 2 evőkanálnyi natúr sajtkrémet, ehhez adtam egy csomag vaníliás cukort, de porcukorral is ízesítheted vagy egy kis rummal, narancslével. Ebbe bele lehet keverni aztán mindent: magvakat, narancsdarabokat, csokidarabokat, cukorszórást, csak ne legyen túl híg, mert kifolyik. Amennyiben nincs otthon krémsajtod, akkor egyszerű tejfölt is kikeverhetsz porcukorral, amit nem a süteménybe töltesz, hanem csak rácsurgatod a tetejére, ez viszont hűtőben tartandó utána. Ha megtöltöttem, ráteszem a tetejét és díszítem a megmaradt krémmel és minden mutatós finomsággal.

Kapcsolódó témák: #gasztronómia | #Szarka Zsófi Konyhája |