Barabás Katalin a lá:gom nevű süteménnyel nyerte meg a Győr 750. születésnapjára meghirdetett tortaversenyt., Brassó Imre Győri virgonca pedig a mentes torták első helyezettje lett.
Katalin azonban meggyőződésből keresztelte a svéd szóra a sütijét: se nem kevés, se nem túl sok, összhangban vannak az ízek, úgy, ahogy az élet minden területén meg kell találnunk az egyensúlyt.
Ebben a tortában megvan az ízek harmóniája, a pisztáciáé, a málnáé, a lichié és a vaníliáé. „ Nagyon szeretem ezeknek a gyümölcsöknek az ízét, vaníliával kombinálva isteni finom. Úgy alkottam meg a sütit, hogy a tavaszra jellemzően könnyű gyümölcsös, kicsit krémesebb legyen, ropogós elemmel és finom tészta alappal. A díszítésnél pedig a letisztult formára, az egyszerűségre, de a kifinomultságra törekedtem” – mesélte Barabás Katalin.
A Habos tulajdonosát arról faggattam, hogyan jutott pályája során idáig. Kiderült, Katalin a szerelem miatt költözött Győrbe, Békés megyéből, és az első gyermeke születése után döntött úgy, hogy eredeti, keramikus szakmáját abbahagyja és egy másik kézműves dologgal foglalkozik, a cukorvirág-készítéssel. Aztán arra gondolt, ha szépet csinál, azt valami finomra kellene tenni, ugyanis nagyon szeretett sütni. A cél érdekében a felnőttoktatásban elvégezte a cukrászképzést, valamint saját magát képezte és hazai tanfolyamokon vett részt.
Szerencsés volt, nem sokkal a pannonhalmi Pausa cukrászda nyitását követően felvették és arculatot teremtett a vállalkozásnak. Két évet dolgozott ott, de miután megszületett harmadik gyermeke, a húgával és a sógorával elhatározták, cukrászdát és kávézót nyitnak, valami újat, modernet, mást akartak csinálni, mint ami a megszokott. Közösen bele is vágtak, aztán a vírushelyzet felülírt mindent, megtépázta a vállalkozást, a húgáék pedig visszaköltöztek Angliába.
Katalin új csapattal folytatta. Brassó Imre a vírus miatt költözött haza Máltáról, munkát keresett. Határozott elképzelésének, hogy mivel szeretne foglalkozni, csak két cukrászda felelt meg Győrben. E-mailban elküldte életrajzát Katalinnak, aki rögtön tudta: „ő az én emberem”, és másnap már együtt dolgoztak.
„Láttam fotókon, milyen sütiket készít Kati, én is ezt a vonalat követem, a francia cukrászatot kedvelem, ő is ezt szereti, így rögtön kiderült, jól tudunk együtt dolgozni” – vette át a szót Imre. Ő hobbiból kezdett el sütni, francia szakácskönyvekből. Máltán hotelekben dolgozott, ahol nem volt elég idő alkotni, mert gyorsan, egyszerűen és költséghatékonyan kellett elkészíteni a desszerteket. Imre Győri virgonca nyerte a mentes torták versenyét.
„Glutén- és cukormentes sütit készítettem, először győri ízeket kerestem, de nem igazán találtam, csak a Győri édes termékcsaládot. Ebből a málnás piskótatallér ihletett meg, és mivel imádom az étcsokit, a málnával kombináltam, ehhez jött a kávé, a ropogós részbe törökmogyorót tettem, így egyben harmonikus balanszot alkot a torta.”
A sütik kitalálása, elkészítése francia recepteken alapul, ezeket variálják, fejlesztik újra, vagy továbbgondolják. Nagy hangsúlyt fektetnek a minőségre, a technikai részletekre, a kidolgozásra, a felépítésére, a kifinomultságra, miden egyes desszerttel külön foglalkoznak. Katalin és Imre a folyamatos megújulásra, az újdonságokra törekszik, így azt ígérik, a kínálat is folytan változik, és nem csak az évszaktól függően.