Húsvéthétfőn lesz két éve, hogy visszaköltözött a Tarcsay utcából a Dunakapu térre a piac Győrben. Nagyszombaton stábunk is kilátogatott és megnézte a kínálatot. A borongós, hideg ünnepi időjárás ellenére bőven voltak vásárlók, köztük a város első embere, Dr. Dézsi Csaba András is vett még néhány dolgot a húsvéti asztalra.
Több kereskedővel is beszéltünk és többségük szerint jó döntés volt a városvezetők részéről, hogy a piac a Dunakapu téren éledt újra. “Én itt vagyok ha kell, ha nem, a kedves vevőim ide is eljönnek hozzám mindig. A belvárosi vevőkör a Tarcsay útig már nem ment el, de ide szívesen eljönnek vásárolni, ők örülnek, hogy itt van, meg mi is.” – mesélte Csóti Sándor, aki friss zöldségeivel érkezik minden héten a piacra. Mások azt mondták a Győr+ Médiának, hogy a Dunakapu tér egy egészen más atmoszférát, hangulatot ad a piacnak, ezért is jó itt árulni, na meg vevőnek lenni.
“Tojásért, petrezselyemzöldért, savanyú káposzta léért, gombáért és pörzsölt-füstölt szalonnáért jöttem. Szerdán és szombaton is jövök, nagyon közel lakom, körülbelül 80 méterre, nekem ez különösen jó.” – vélekedett Csertői Imre, aki már kora reggel feltette főzni a marhahúslevest, az óvári sertésbordát is elkezdte megcsinálni, a sonkát délután főzi, a felesége pedig az ünnepi asztal süteményeiről gondoskodik.
Dr. Dézsi Csaba András is körbe nézett, mindenkivel beszélgetett, kóstolt és vásárolt is. “Szerintem a győri piacnak a piactéren van a helye és ez a Dunakapu tér Győr városában, két éve ezért hoztuk ide vissza”- kezdte beszámolóját majd arról is beszélt, hogy más eseményeknek is jó színtere tér.
“Ma minden adott, kivéve az időjárás, mert, az eső nem kedvez a forgalomnak, de a hagymákat már eladták, úgyhogy valakinek pörgött az üzlet. Az áruk gyönyörűek, a termelői piacon lehet kapni a legszebb portékákat. Fantasztikus hangulat van itt, tudok beszélgetni az emberekkel, így közvetlenül ismerem meg a véleményeket, amúgy is szeretek beszélgetni a győriekkel, mert tényleg érdekel, mit gondolnak, a piac pedig jó színtere ennek Győr barokk belvárosában.” – tette hozzá a polgármester.
A városvezető spenótot, tormát, hagymát és erős paprikát is vett, ahogy sokan mások is, nagy keletje volt még a tojásnak, barkának. Akinek tehát nem volt kedve a szupermarketekben órákig várni a kasszáknál az a tapasztalatok alapján jól tette, hogy Nagyszombaton is a Dunakapu téri piacot választotta.
Galéria: Vig Norbert
TV-s szerkesztő: Németh Boglárka