Keverd, rázd, élvezd!

P. Csapucha Adrienn Fotó: Szomszéd
2023.09.02. 11:53

Születésnapjának pontos ismerete hiányában, szeptemberben egy egész hónapon át ünneplik világszerte a legendás lepárlómestert, Jasper Newton Daniel-t. A Szomszéd és Higgi Tikki csapata a jeles évforduló apropóján immáron ötödik alkalommal rendez színvonalas koktélversenyt Győrben, egyrészt azért, hogy szakmai kihívásra csábítsa a bártendereket, másrészt pedig azért, hogy elkápráztassa azokat, akik a korai ősz kellemes melegében egy finom koktélt kortyolgatnának a városban.

A Jack Daniel’s birthday bash-en 2-3 fős csapatokba állva képviseltetik magukat a hazai bárok, összesen 10 neves vendéglátóhely. A résztvevők megmérkőznek egymással, miközben prezentálják fantasztikus italaikat, és bemutatják a saját bárjukban élő és vibráló hangulatot. A részletekről Csóka Richárdot, a házi- és ötletgazda Szomszéd kollektívájának cégvezetőjét kérdezte portálunk. „Maga a versenyszervezés borzasztó izgalmas feladat, hiszen öt évvel ezelőtt azért indítottuk útjára a rendezvényünket, mert mi is nagyon szerettünk versenyezni, de nagyon sok tapasztalatunk volt azzal kapcsolatban, hogy milyen apróbb hibák szoktak csúszni egy-egy ilyen megmérettetésbe. Ezekből tanulva szerettünk volna egy saját szellemi terméket létrehozni a versennyel, ebben pedig a kezdetek óta nagyon jó partnerünk volt a Jack Daniel’s magyarországi képviselete. Feszített a tempó, hiszen a szervezés mellett üzemeltetjük a két vendéglátóegységünket, és nagyon sok külsős rendezvényen is részt vettünk, de szerencsére jól tudtuk menedzselni az időnket” – mesélt az előkészületekről a szakember.

A szervezők csapatversenyt hirdettek, ami több szempontból is jelentős. A négytagú zsűri ugyanis kiemelt figyelmet szentel majd arra, hogy a 2-3 fős társaságok milyen szinergiában tudnak együtt dolgozni. „Az elmúlt években mikor kiértékeltük a résztvevőket, nagyon sokszor kellett megjegyzésben odaírnunk, hogy bár nagyon finom volt az ital, nagyon jó volt a prezentáció, viszont maga a születésnapi jelleg nem úgy jelent meg, ahogy mi azt elvártuk volna, hiszen maga a versenyfelhívás mégiscsak egy szülinapi zsúr, amivel Jasper Newton Daniel előtt tisztelgünk– hangsúlyozta Csóka Richárd.


Portálunknak azt is elárulta a cégvezető, hogy a harmadik szempont amit figyelembe vesznek a birthday bash-en az az, hogy a két készülő koktélt a csapatok milyen minőségben és prezentációban tudják a nagyérdemű ítészek elé felszolgálni. A versenyen kötelezően kell használni valamilyen Jack Daniel’s whiskeyt, de maximalizálva van például a koktéloknál az összetevőszám is. A csapatoknak egy, a szervezők által kisorsolt klasszikus italt is el kell készíteniük, melyek ugyancsak kapcsolódnak a whiskeyhez. „Mindenki kap ehhez kapcsolódóan egy alapreceptet, amelyet meg kell twistelniük. Az elmúlt jó néhány évben úgy alakult át a világ báros közössége, hogy a régi jól bevált recepteket egy picit minden bár próbálja formálni, ezzel egy kis csavart adunk a koktélokhoz. Így ez is egy szempont, hogy milyen kreatívan tudják újragondolni a klasszikus finomságokat úgy, hogy mégis megmaradjon az eredeti jellege az italnak” – vázolta az értékelés menetét a rendező. A kreativitás természetesen nem ismer határt, az elmúlt években a zsűri kóstolt például ecetes-tormás, alkoholmentes, whiskeyvel kevert koktélokat, de a híres zsidó sütemény, a flódni is megjelent már egy italban.

A bárok idén versenyezni fognak az Athéni Barshow belépő jegyeiért, és egy útért Athénba.

Óriási szakmai kihívás tehát a versenyen való szereplés, de a győrieknek és a városban látogatóknak is érdemes vasárnap felkeresni a Kisfaludy utcában a Szomszédot, hiszen közel 30 neves, hazai bártender munkájának gyümölcsét élvezhetik. „Nagyon látványos, show elemekkel készülnek a résztvevők, mindenkit várunk szeretettel!”

Kapcsolódó témák: #ital | #koktél | #Szomszéd | #verseny | #whiskey |