Jövő héten négy napon át újra a kiváló magyar boroké lesz a főszerep Győrben, augusztus 24. és 27. között rendezik ugyanis meg az idei Győri Bortörténelmi Napokat. Közben a környék borászai nehéz hónapok után már a szüretre készülnek.
„Igencsak küzdelmes volt eddig az idei év, hiszen az átlagon felüli csapadékmennyiség miatt folyamatos növényvédelmi munkákra volt szükség az ültetvényeken. A két leggyakoribb gombás fertőzés, a peronoszpóra és a lisztharmat az ország más tájaihoz hasonlóan gyakorlatilag az egész borvidéken felütötte a fejét, de a megfelelő védekezésnek köszönhetően sikerült megfékeznünk” – mondta el a Pannonhalmi Főapátság pincészetének marketing- és kereskedelmi vezetője.
„Ezekben a napokban alighanem minden borász fohászkodik és folyamatosan az előrejelzéseket figyeli. Ha ugyanis kitart a szűk egy hete megérkezett napsütés, kiváló, ideális lehet az idei évjárat. A szemek kellő mennyiségű folyadékot vettek fel, de most még nem elég zamatosak, nincs elég cukortartalmuk, ezért a szürettel szeptember első hetéig várunk” – tette hozzá Illés Tamás.
„Idén késve indult a szőlők fakadása, ezért kisebb csúszásba került a szezon. A június hónap sorsdöntő volt, a rengeteg csapadék miatt rendkívüli védekezési munkákra volt szükség. Ekkora fertőzésveszélyt rég látott a magyar ágazat, az extrém mennyiségű eső miatt pedig a gyomirtásra is kiemelt figyelmet kellett fordítani” – emelte ki Pécsinger János.
„Bizakodunk, mert a jóisten látja, hogy a kollégákkal együtt mennyi munkát fektettünk abba, hogy sikeres legyen az idei év, és mindent megtettünk az ültetvények megóvásáért. A termésmennyiség megfelelő lesz, az pedig, hogy milyen lesz a minőség, a következő két hétben dől el. Augusztus utolsó hetében kezdjük a szüretet” – tette hozzá a Pécsinger Szőlőbirtok ügyvezető igazgatója.
„Embert próbáló munka a szőlőgazdálkodás, a tavalyi szárazság után idén a sok csapadék állított bennünket kihívás elé” – mesélte Ács Edina, aki édesapjával, Ács Györggyel tíz hektáron gazdálkodik Győrújbarát határában.
„A peronoszpóra sajnos minket sem kímélt, van olyan percella, ahol a termésveszteség eléri az ötven százalékot, összességében pedig húsz-harminc százalékkal kevesebb terméssel számolunk az idén. Tavaly ilyenkor már szüreteltünk, idén ez későbbre tolódik. A tervek szerint augusztus 24-én vagy 25-én, az Irsai szedésével kezdődik nálunk a szüret” – hangsúlyozta Ács Edina.
A jövő heti Győri Bortörténelmi Napokra az általunk megkérdezett borászatok is készülnek:
„Természetesen jövünk a Pannonhalmi Borvidéki közösségi borunkkal, a PH-Értékkel, és más kedvelt fehérborainkkal. De mivel jó időt mondanak, bekészítünk néhány láda főapátsági rosét is, és estére a hangsúlyos, testes vörösöket sem hagyjuk otthon” – avatott be a részletekbe Illés Tamás.
„Premier előtti tételekkel is érkezünk a Győri Bortörténelmi Napokra, ahol kóstolható lesz egy igazi ritkaság is, az édesapánk tiszteletére készült „Eredet” nevű prémium vörösborunk. Ugyancsak jó szívvel ajánljuk a közönség figyelmébe a „Frizbi” névre hallgató gyöngyöző roséborunkat, amely szintén rendkívül különleges tétel” – mondta el Pécsinger János.
„A teljes szortimenttel készülünk a Győri Bortörténelmi Napokra, egy kiváló chardonnay-vel, a limitált szériás csúcs vörösborunkkal, valamint a Pannonhalmi Borvidéken meglehetősen ritka zöldveltelinivel. Mellette Irsai, cserszegi fűszeres és klasszikus olaszrizling, valamint habzó bor is szerepel majd a kínálatunkban” – árulta el Ács Edina.