Bármilyen mutatós, csinos és bonyolultnak tűnő sütemény ez, mégis a #2perces receptjeim közé tartozik. Szaftos krém, csoki krémes csokoládé, ami napokig ugyanilyen finom marad.
Hetek óta egy kókuszos süteményre vágyok, de a többségét túl édesnek, émelyítőnek tartom. Az egyik ötletem a vaníliás piskóta – ananász-kókuszkrém volt, de az már lassan egy koktél is lehetett volna, és mivel éppen egy eperszezon közepén vagyunk, ráadásul ez üdítő is a kókusz tetején, így ezt kísérleteztem ki.
Keserű csokoládé piskóta fogja össze a fehér réteget, amihez néha 1 ek sütőrumot is adok, ami csak a 2. napon kezd el érződni. Izgalmas sütemény, hűtőben tartandó és nem igazán tudod elrontani sem.
Bevásárló lista (Kb 10 kocka süti)
Piskóta
3 db tojás (’L)
2 ek Holland kakaópor
2 ek kókuszreszelék
2 ek eritrit vagy cukor (pl.nádcukor)
Krém
200ml tej
1 ek édesítő vagy cukor
100 g kókuszreszelék
1 púpozott kk pudingpor (vaníliás)
csipet só
200-250 g mascarpone
Tetejére
50 g olvasztott étcsokoládé és 250 g eper
Elkészítés (Előző este vagy 8 órával korábban.)
A piskótához a tojásokat kettéválasztom. Mindkettőhöz 1 ek cukrot vagy édesítőszert (kristályosat, nem folyékonyat, pl eritrit) fogok majd adni. Először a tojások fehérjét felverem, mikor fehéredik , csak akkor adom hozzá a cukrot és kemény habbá verem. Ezután a sárgáját a cukorral verem fehéredésig. Ehhez a legvégén hozzáadom, lassabb fokozaton, a 2 ek kakaóport. Spatulára váltok és hozzákeverem a kókuszt. Ekkor már nem lehet folyékony, hanem jó kemény masszát kell kapnunk.
A kakaópor és kókuszreszelék a lisztet helyettesíti, de ezekből több kell, mert nem ugyan úgy viselkednek hő hatására, mint a liszt.<-
A csokis keverékhez hozzákeverem durván és alaposan a felvert fehérje egyharmadát. Ezután pedig még 2 részletben, de már óvatosan a többi fehérjét. A sütőt ezalatt előmelegítem 120 fokra, ezen 15 percet, majd 180 fokon még 15 percig sütöm, míg a belseje is megszilárdul. Ha forrón veszem le a sütőpapírról, akkor egy kés segítségével, ha van időm és kedvem, akkor megvárom, míg kihűl.
A krémhez a kókuszt felteszem a csipet sóval, 2 dl tejben főni, lassú tűzön 10 percre. Ezalatt 2 ek tejjel kikeverem a púpos kiskanálnyi pudingport. Mikor már forr egy ideje a kókusz, akkor csorgatva és folyamatosan keverve hozzáadom a pudingport. Azonnal beáll majd és sűrű, kemény massza lesz ez is. Amennyiben folyékonynak találod, egy kicsit is, pici pudingporral még sűrítsd ugyan így. Ezt átteszem egy tálba, picit hűtöm, de csak langyosra. Hozzákeverem a cukrot vagy édesítőszert, majd ezután a mascarponet.
A süti összeállítása: a csokis piskótát (nem baj, ha langyos) pontosan kétfelé vágom, az egyikre egy kenőkéssel rákenem a krémet (nem baj ,ha langyos) egyenletesen, magasra. Ezután ráteszem a tetejét, picit rányomom, majd az oldalait eligazítom. Elteszem pihenni a hűtőbe, teraszra, lefóliázva másnapig.
Csak tálalás előtt teszem rá a csokit, mert ebbe teszem az epreket, azok pedig frissen a legszebbek. A tetejére olvasztok egy kis csokit, pici vajjal vagy tejjel (50 g csoki+ 50 ml tej). Ráöntöm, szépen elsimítom és a megmosott epreket ebbe teszem azonnal, hogy beleragadjanak a csokimázba.
Tipp: A csokimáz rátétele előtt felkockázom a tetejét a süteménynek, de nem vágom végig, csak bejelölöm a kockákat. Így öntöm rá a csokimázt, ami belülre is folyik és az epreket ennek mentén rakom ki, hogy könnyebb legyen majd felszeletelni – 1 kockára mehet 2 szem eper.