Konyhatörténetek – itt a Premier!

Győr+
2020.09.04. 12:58

Elrajtolt a Győr+Televízió új gasztro-magazinja, a Konyhatörténetek! Mutatjuk az első adást!

A műsorban elkészített étel receptje:

Sütőben sült barackos krumpligombóc

Bármelyik gyümölccsel elkészíthető a méltán népszerű barackos gombóc ebben a formában. Idén a sárgabaracktermés egészen kevés volt, vagy esetleg éretlen, keményebb és jóval nagyobb is, mint ami gusztusosan egy gombócba férne. Éppen ezért egy egyszerűbb eljárást alkalmaztam, ami kíméli a háziasszonyokat, a családot viszont alaposan jóllakatja. A gombócokat elkészítem, megformázom, kifőzöm pár perc alatt, a felezett gyümölcsökkel pedig rétegezem egy sütőtálban. Mindezt nyakon öntöm egy adag krémes, vaníliás tejföllel és megsütöm. Az alsó réteg gyümölcsből lekvár lesz, a felső rétegből pedig kompót a sülés során. A gombócok habkönnyűek, nem esnek szét, az étel pedig melegen és hidegen is tálalható. Elkészíthető szilvával, szőlővel, birsalmával és még sok más gyümölccsel.

Bevásárlólista:

Krumpligombóc:

  • 500 g főtt, reszelt burgonya (,,C” típusú)
  • 1 db egész tojás
  • 250 g BL 55 finom búzaliszt
  • fél kk. só
  • További hozzávalók
  • 1 kg sárgabarack
  • 3 ek. kristálycukor (a szóráshoz)
  • 3 kk. őrölt fahéj

Krémhez:

  • 400 ml zsíros tejföl
  • 3 ek. kristálycukor
  • 1 db tojás
  • csipet vaníliaőrlemény

Tetejére: 2 szikkadt briós

Elkészítés:

A kihűtött, héjában főtt burgonyát lereszelem, hozzáadom a tojást, a lisztet és gombóccá formázom. Lisztes felületen apró kis golyókat formázok belőle (kb. 30-35 darab), majd forrásban lévő, enyhén sós vízben 5 perc alatt kifőzöm őket.

A sütőtál aljára 2 evőkanál cukrot és 1 kiskanál fahéjat egyengetek el, amire belsejükkel lefelé ráfektetem a kimagozott gyümölcs felét. Erre jönnek rá a gombócok, majd a vaníliával, cukorral, tojással kikevert tejföl. Erre rakom sorba a gyümölcs másik felét, belsejükkel felfelé. Cukorral enyhén hintem, majd újra egy kis fahéjjal. A szikkadt briósokat a barackok tetejére reszelem – ez lesz a ropogós zsemlemorzsa. Amennyiben nincs szikkadt briósunk, tegyük be a péksüteményeket 10 percre a sütőbe, magas hőfokon, így ropogósra sülnek és hidegen reszelhetőek lesznek.

A gombócokhoz a sütőt előmelegítem 190 fokra és fedés nélkül 45 percig sütöm. Azonnal tálalható friss tejföllel.

Csütörtökön indult televíziós főzőműsorunk aktuális receptje minden alkalommal megtalálható majd a Győr+ Hetilapban. A főzőműsor új adása kéthetente csütörtökön 19.30-tól látható a Győr+ Televízión.

This image has an empty alt attribute; its file name is IMG-9877-e1599638235268-700x590.jpg
Fotó: Szarka Zsófia
Kapcsolódó témák: #gasztronómia | #Győr+ TV | #Konyhatörténetek |