Lecsóinterjúk 2. rész

Szarka Zsófi
2019.10.16. 11:31

„Mindenki másképp csinálja!”- talán ez jellemzi legjobban az ételek szépségét! Változatosak és sokfélék, ezért is érkezett meg a „lecsóinterjúk” újabb fejezete, amelyben szintén két különböző érdeklődési körű és két teljesen más földrészről való interjúalany válaszai olvashatók.

K.A. Veszprém, újságíró

Melyik falatot szereted a legjobban egy lecsóban?
Szeretem kiélvezni a lecsó minden egyes ízét. Leginkább azonban a kolbászt, azok közül is a legjobban azt, ha minden falaton lapul egy kis füstölt íz.

Csípősen, sok tojással, sültebben, modern változatban? Egészen pontosan, hogy szereted a lecsót és ki készíti a környezetedben a legjobban?
Inkább lesütve szeretem, kevésbé leveses verzióban, közepesen tojásosan. A lényeg azonban, hogy húst is tartalmazzon, a füstös ízt keresem többnyire. A környezetemben a feleségem készíti a legjobban, mert ő pontosan ismeri az ízlésvilágomat ebben is.

Mikor eszel leginkább lecsót, évszaktól vagy időhiánytól, gusztustól függ?
Inkább szezonális, többségében nyár és az indián nyár tájékán. Sokszor előfordul viszont, hogy télen a kamrából előkerül egy-egy üveggel, amiben még az ízes nyári paradicsomok és paprikák vannak. Minden étkezésnél szeretem, de reggelire csak akkor, ha elkészítik nekem.

Miért nem vették át szerinted külföldön a lecsót, mint ételt, akár a gulyást vagy a kürtöskalácsot?
Egyrészt a szezonalitása miatt, mert a többi, átvett étel szezontól függetlenül kínálható. A paprika pedig leginkább nálunk népszerű.

Randira készítenél lecsót?
Én rendszeresen szoktam készíteni, minden nőt ezzel viszek ágyba, hatásos! Viccelek. De készítenék, ha független lennék.

Minek kell hiányoznia ahhoz, hogy neki se láss egy lecsó elkészítéséhez?
Paprikának vagy a paradicsomnak.

Besorolásra kényszerülve: fiús vagy lányos étel inkább?
Attól függ, hogyan készítik. A lecsó az, amit el lehet készíteni könnyebb, levesesebb, tojásosabb, de csípős, kolbászos, borsos fiúsra is. Természetesen azok a lányok, akik születésnapjukra csülök tortát kérnek, azok erre bizonyára rácáfolnak majd.

Szerinted, hogy született meg az első lecsó?
Valakinél minden bizonnyal ezek az alapanyagok voltak csak otthon a kamrában, és valószínű, összerakta őket egy lábasba. Ha picit ott felejtette, akkor lesült és, ha kevesebb idő volt, leveses, pörköltes egytálétel maradt.

J.D. catering manager, Ausztrália

Melyik falatot szereted a legjobban egy lecsóban?
Az elsőt, mert akkor még tudom, hogy sok van hátra, amíg befejezem.

Csípősen, sok tojással, sültebben, modern változatban? Egészen pontosan, hogy szereted a lecsót és ki készíti a környezetedben a legjobban?
A környezetemben én készítem a legjobban, ugyanis másról nem tudok, hogy lecsót csinál, illetve tud-e csinálni… Nem csípősen, enyhén sülten.

Mikor eszel leginkább lecsót, évszaktól vagy időhiánytól, gusztustól függ?
Az utóbbi években sajnos nagyon ritkán. De gusztustól függ.

Miért nem vették át szerinted külföldön a lecsót, mint ételt, akár a gulyást vagy a kürtöskalácsot?
Ezen még soha nem gondolkodtam. Talán az (túl) egyszerűsége miatt?

Randira készítenél lecsót?
Ha ismernék egy különleges lecsó receptet, mindenképp. De amúgy nem esne rá a választás.

Minek kell hiányoznia ahhoz, hogy neki se láss egy lecsó elkészítéséhez?
Paradicsom.

Besorolásra kényszerülve: fiús vagy lányos étel inkább?
Én nem sorolnám be se ide, se oda. Inkább, ki éhes, ki kevésbé.

Szerinted, hogy született meg az első lecsó?
Rá kéne keresnem, de biztos valami gasztronómiai baki folytán történhetett, ami végül egészen jól sült el.

Az én olvasataim szerint a lecsó már az 1200-as évek végén jelen volt, csak éppen nem így hívták. A paprika és a sokáig mérgezőnek hitt paradicsom behozatala, amit Kolumbusnak köszönhetünk, alkotta meg az ételt. Azért nem tudtunk róla, mert csupán a lecsó név jelent meg rá később. Hogy miért nem vették át tőlünk más országok a jó magyar receptet? Mert majdnem minden paprikát termő országnak megvan a hasonló, ám saját verziója, amihez ragaszkodnak. Az étel pedig szinte mindenhol az ínyenceknek köszönhetően született meg, ahogy itt nálunk is, gondolván Karinthy Skarlát című kötetének bekezdésére, ahol már régi kedvenc ételeként a kolbászos lecsót emlegeti belevert tojással, köretként a szlovák juhtúrós galuskával 1931-ben. Azt mondják, lecsót tilos elkezdeni paprika és paradicsom nélkül, vagy akkor nem hívhatjuk lecsónak. Randevúkra érdemes főzni, de csak, ha komoly szándékaink vannak már, ám nem érdemes novembertől júniusig próbálkozni vele. Kivétel az eltett lecsót, amit a dolgos háziasszonyoknak köszönhetünk. A lecsó minden falatja élmény, ha azt lesütjük, nem pedig „vizesen” hagyjuk, mert a lecsó eredeti és elismert készítési módja nem a lecsófőzés, hanem helyesen: lecsósütés. Így sül meg a paprika a paradicsom levében és így válik szottyossá a hagyma sűrűjében.

Kapcsolódó témák: #gasztronómia | #Szarka Zsófi Konyhája |