Légy üdvözölve az ízek fedélzetén!

Havassy Anna Katalin
2024.09.21. 09:35
Hirdetés

A gasztronómia meglehetősen nehéz területté vált napjainkra. Szinte lehetetlen megtalálni az arany középutat az újdonság és hagyomány között, illetve a stílus eltalálása is sokaknak fejtörést okoz. A győri R-Force Bistro viszont igencsak egyben van: egyedi, újító és roppant szerethető!

Legendás helyszínen, az egykori Halgödör helyén várja a vendégeket már 2022. óta az R-Force Bistro, amely közös álom. Feri, Nóri, Dávid és Szilveszter dédelgette sokáig a saját hely gondolatát. Végül megvalósították, és a nyitás óta féltő gonddal és rengeteg munkával tartják fent és röpítik egyre magasabbra. A négy barát egyébként a vendéglátásból ismeri egymást már vagy lassan 20 éve. Sokat látott és tapasztalt szakemberek, akik hisznek a klasszikus értékrendekben: a vendég a legfontosabb, a sikert pedig kemény és odaadó tenni akarással lehet csak elérni. Nem csak szimpla barátság hát ami köztük van, hanem egyfajta bajtársiasság is: hiszen tudják, egymás nélkül nem tartanának ott ahol, és folytatni sem lennének képesek.

„Mindannyian mindig úgy dolgoztunk, hogy olyan ételeket adjunk ki a kezünkből, hogy lássuk a vendégek arcán az elégedettséget, és lehetőleg vissza is térjenek hozzánk!” – kezdte Szalay Ferenc, akivel a hangulatos, semmivel össze nem téveszthető vendégtérben beszélgettünk. Az R-Force névből pedig már lehet következtetni, hogy itt minden a repülésről szól.

„Én vagyok, aki szenvedélyesen szereti a repülést, s a többieket is „megfertőztem” vele!” – folytatta nevetve Feri, s gyorsan hozzá is tette: nem vezet repülőt, viszont rajongásig szereti a szimulátorokat, a maketteket és a repülős filmeket is. Bevallotta azt is, hogy olyan mélységekbe nem megy bele a témába, hogy miből áll össze egy-egy legendás gép, sokkal inkább az élményt szereti kiragadni a repülés világából.

„Bedobtam a többieknek ötletként, hogy mi lenne, ha az első saját helyünknek a repülés, a repülőgépek lennének a témai. Nekünk is jó lenne, és hittem, hogy a vendégeknek is bejön majd! A csapat látta benne a fantáziát, így belevágtunk! Engem főleg az amerikai repülőgépek vonzanak, a nevünk is innen jött, na meg hogy Restaurant: tehát adva volt az R-Force Bistro.” – mesélte, ahogy azt is, hogy kezdetben csak kiszállítós helyet terveztek, ám bevállalták, hogy beülősé alakítják. Az ajtó mellett egy pilóta egyenruhás próbababa, az égbolttá varázsolt plafonról repülőgép makettek lógnak, látványos festmények a falok. Egyedi és varázslatos. A csapat egyébként még arra is figyel, hogy az asztalokon lévő papírok egy-egy győri történetet meséljenek el, amely a repüléshez kapcsolódik. Ezeket a „kellékeket” mindig újra frissítik.

Szerintem a repülés iránti érdeklődés ugyanolyan szenvedély, mint az, ahogy a vendéglátást csináljuk. Szerencsére a hozzánk betérőknek ez átjön, s mi ennek nagyon örülük!” – mondta Feri, s valóban, amilyen aprólékosan minden megtervezett és kivitelezett, látszik, hogy nem csak egy jó dizájnnak, hanem életformának tekintik a repülés világát, érdemes alaposan körülnézni.

„Vannak olyan vendégeink, akik amikor nem csak az ételeinkbe, hanem a miliőnkbe is belekóstoltak, legközelebb repülős relikviákkal vagy könyvekkel tértek vissza. Ez nagyon jól esett, mert egyrészt szuper visszajelzés, másrészt roppant megtisztelő. Illetve nekem azt is jelzi, hogy igény van egyfajta interaktivitásra, amit én is szeretnék még fejleszteni a bisztróban. Tervezünk egy repülőgép szimulátort behozni, hogy a látogatók is átélhessék az élményét. Meg persze még rengeteg ötletünk van, igyekszünk mindegyiket megvalósítani!” – mosolygott Feri, aki az ételekre rátérve elmondta, nagyon figyelnek a minőségi és friss alapanyagokra, hiszen ez valahol alap is kell hogy legyen. Illetve arról is szívesen beszélt, hogy az étlap összeállítása során is rengeteg szempontot figyelembe vettek.

„Tudtuk, hogy mindannyian nagyon szeretünk és tudunk is dolgozni! Így arra törekedtünk, hogy az étlap is olyan legyen, hogy mindenki aki hozzánk bejön, megtalálja a neki megfelelő fogást, ám mégse érezze, hogy nem tud választani. Persze nagyon szívesen segítünk is, itt bátran lehet kérdezni!” – az étlap pedig digitális formában is elérhető, így az ételek igényes fotókon, valósághűen megtekinthetők. A vendégek hálásak ezért a lehetőségért, s tegyük is hozzá gyorsan: ez az újítás csak úgy működhet jól, ha a fotókon szereplő ételek összhangban vannak a tányéron megjelenőkkel. Feri mint mondta, erre kiemelten figyelnek, hiszen ennek felelősségét is önként vették a nyakukba.

Levesek, saláták, frissensültek, főételek, burgerek, tészták, tálak, desszertek széles kínálata várja a minden korosztályból érkezőket, s az édes nyomásnak engedve, jó ideje már menü is kérhető, illetve rendelhető. S persze az életek neve sem nélkülözheti a repülés iránti szeretetet, így kérhetjük például a „Pilóták kedvencét”, a „Privat Jet” és az „Airbus tálakat” is. További fantáziában sincs hiány, hiszen a „Sértetlen vadász” is nagy kedvenc, ahogy a „Ropogós Leo kedvence” is, ami éppen egyikük becenevét viseli kedves gesztusként.

„Szerencsére minden fogásunk népszerű, mert tényleg sok a vendégünk. Ha mégis ki kellene emelni, akkor a „Baconös-snidlinges-krémsajtos töltött csirkemellet” és a „Cheddar sajtos, barackos csirkemellet áfonyalekvárral és mogyoróburgonyával” mondanám. A fokhagymakrémlevesünk is sláger, s az egykori legendás Halgödör tiszteletére a halászlé is megtalálható az étlapunkon. Nagyon figyelünk minden apró részletre, ami nem csak az elkészítésre, hanem a találásra is vonatkozik, ahogy a csomagolásra is. Törekedtünk arra is, hogy legyenek újító fogások is, de megőrizzük a magyaros konyha hagyományát is. Na meg persze idény jellegű kínálatunk is van, most nyáron a dinnyeleves igencsak tarolt. Tényleg azt tudom mondani, hogy szenvedélyből csináljuk ezt az egészet! Barátság, vendéglátás és repülés: ez a mi négyesünk nagy hármasa!” – zárta nevetve Szalay Ferenc, a tulajdonos és séf csapatból a legnagyobb repülőgép rajongó, s azt ígérte, hallunk még róluk, hiszen rengeteg álmuk és tervük van még! (X)

R-Force Bistro
www.rforcebistro.hu
Győr, Zrínyi u. 4.
Nyitva: Kedd-Vasárnap 10:00 – 21:30
Tel.:+36 30 449 2444
Kapcsolódó témák: #Étterem | #gasztronómia |