Tartalmas és könnyű leves. Nem kell túl sokat főzni, a zöldségek enyhén ropogósak benne, viszont igazi húsimádó fogás emellett.
Minden ott kezdődött, hogy elfejtettem beáztatni a babot. Egyébként sem a kedvencem, az a része pedig kiváltképp, hogy olyan hosszú időn át és a végére teljes mértékben felfűti a konyhát. Megszületett a megoldás, ami nem is újkeletű, itt a Dunántúlon én még nem kóstoltam és nem is láttam egyik konyhán sem, hogy készítenék. Annyi baj legyen, mert mennyei lett és sokkal gyorsabb. Előtte azért egy órával sikerült a lencsét meleg vízbe áztatnom és ez már nagyon sokat számított a főzési időben. Ezután az egyszerűbb sertéshús és ami a hűtőben volt füstölt áru került bele. Könnyebb, mint a bab és rendkívül jól illik egy édes másikféle hozzá vagy egy jó kis mákos-szilvás kalács.
Bevásárló lista (4 főre):
- 300 g lencse
- fél rúd füstölt kolbász
- 500 g sertéslapocka
- 2 szelet füstölt szalonna vagy sonka
- 3 db sárgarépa
- 1 db karalábé
- 2 szál petrezselyemgyökér
- 1 fej vöröshagyma
- 2 db fokhagyma
- 2 db babérlevél
- 1 ek őrölt pirospaprika
- 1 kk majoránna
- fél kk őrölt bors
- Rántáshoz:
- 1 ek liszt
- 2 ek olaj
Elkészítés:
Pörkölt alapot készítek. A húst olajban vagy zsírban lepirítom 10 perc alatt magas lángon. Hozzáadom a kockázott szalonnát, hagymát és ledinsztelem, pirítom. Ekkor jönnek a fűszerek: paprika, majoránna, babérlevél, bors és a zúzott fokhagyma. Fél liter vizet öntök rá, 2 kk sót és 40 percig főzöm. Ezután hozzáadom az áztatott lencsét, felöntöm még 1 liter vízzel és főzöm újabb 40 percet. A zöldségeket felszeletem és csíkokra vágom. Ezután a másfél óra után adom őket hozzá és főzöm még 30 percig. A rántás csupán a végén teszem hozzá, amit kis lábasban készítek. Az olajat felhevítem, beleszórom a lisztet és 2-3 percig pirítom, felengedem 1 dl vízzel és hozzáöntöm a leveshez. A leves felforrt és elzárom és elkészültem.
Tipp: Amikor készen van a leves, érdemes a fazékba cseppenteni egy evőkanálnyi ecetet, így még ízesebb lesz tőle az étel.