A gárdonyi iskolások és győri balettosok egykori törzshelye, utóbbiak szívesen ették az itteni kiváló rántott sertéslábat.
Az 1960-as években alapjaiban változott meg a győri vendéglátás: az épülő új lakótelepek ellátására egymás után nyíltak meg a nagy éttermek. 1966-ban kettő, később legendássá váló hely is először fogadta vendégeit: a Zöld Fa után december utolsó napján, szilveszterkor nyitott meg a Kristály Étterem, az újonnan átadott Bartók Béla úti negyedben.
Csala Károly – Karcsi bácsi – volt a Kristály első vezetője, aki 1978-ban ment nyugdíjba, ekkor vette át az éttermet Huszár László, és ekkor kezdődött a hely egyik legendás időszaka:
„A Kristály Étterem a szívem közepe, és a fiatalságom egyik legkedvesebb színhelye. A Bartók Béla út 53. szám alatt voltak a frissen megalakult Győri Balett garzonlakásai, ahová 1979. augusztus elsején költöztünk be. Vasárnaponként és próbák után sokat jártunk a Kristályba Markó Ivánnal, Tárnoki Tamással és Demcsák Ottóval. Mindig örömmel fogadott bennünket Huszár úr, aki nem csak nagyszerű vendéglátós volt, hanem kiváló ember is. Ritkaságnak számított, de húslevest a benne főtt nagy húsokkal együtt tálalta, amelyeket gondosan félretett nekünk. Markó Iván és az én egyik személyes kedvencem is a rántott sertésláb volt tartármártással, amelyet kifogástalanul készítettek” – emlékszik vissza a 70-es, 80-as évekbeli Kristályra a Győri Balett alapító tagja és későbbi vezetője, Kiss János.
Persze a Kristály nem csak a balettosok törzshelye volt: sokan jártak át ide a közeli Gárdonyi-iskola diákjai közül menüzni, de gyakran megfordultak itt a révaisok is, irodisták és a közeli buszpályaudvaron dolgozó sofőrök is. Huszár Lászlóról pedig mesélik, hogy szociálisan is érzékeny ember volt: a kispénzű vendégeknek a szokásosnál is nagyobb adagokat vitt a konyháról, és egy-egy vastag szelet kenyeret is itt tett a tányér mellé.
És a Huszár név a mai napig egyet jelent a Kristállyal, hiszen Huszár László után fia, Huszár Krisztián vette át az éttermet 1999-ben. Krisztián többször is felújította és 300 fősre bővítette a Kristályt, amely így megmaradt a győriek egyik kedvelt éttermének, ahol ma már olyan fogások is szerepelnek az étlapon, mint a kakaserőleves, a marhapofagulyás, vagy a bélszín libamájjal.
„Apu két üveg whiskyben fogadott az egyik törzsvendéggel, hogy ő 50 éves kora után ide be nem teszi a lábát. Én éppen külföldön, egy óceánjáró hajón dolgoztam, amikor felhívott, hogy jöjjek haza, és vegyem át az éttermet, vagy különben kiadja másnak. Ez világos beszéd volt, hazajöttem, és 1999 óta én viszem a Kristályt. Apu a kezdeti időszakban gyakran bejárt segíteni, így végül én fizettem ki a vendégnek a két üveg whiskyt, ami a fogadásban szerepelt” – emlékszik vissza nevetve Krisztián, aki büszke rá, hogy a Kristály neve 1979 óta egybeforrt a Huszár családdal.
Recept: Marhapofa pirított hagymás dödöllével
A marhapofát megtisztítjuk, forró zsiradékon kérget pirítunk rá, majd sós, borsos, zöldséges kakukkfüves alapban, gyöngyöző tűzön készre pároljuk, ezután kihűtjük. A fűszeres alapot visszafőzzük és összeturmixolva mártást készítünk belőle. A dödölléhez megtisztított burgonyát egészben, 160 fokos sütőben, puhára és karamellszínűre sütjük. Amikor kihűlt, lereszeljük, sóval, borssal ízesítjük, egy tojással összefogjuk. Karikára vágott, serpenyőben sült hagymát adunk hozzá. A hagymát és burgonyát összedolgozzuk, nyomózsákba töltjük, amelyből kinyomva a tetszőleges formájú dödölléket 160 fokos sütőben készre sütjük 40 perc alatt. Feldaraboljuk a marhapofát, forró zsiradékon kicsit átsütjük, majd hozzáadjuk a mártást és a dödöllével forrón tálaljuk.