Kedvenc ünnepi édességüket, a zserbót közösen készíti el a pár, de a recept Adrienn öröksége.
Tíz éve alkot egy párt a Győri Balett igazgatója, a Harangozó-díjas koreográfus, Velekei László és gyönyörű kedvese, a Győri Balett magántáncosa, Matuza Adrienn. Karácsonyukat kétéves kislányuk Lizetta Alina teszi teljessé.
Kedvenc ünnepi édességüket, a zserbót közösen készíti el a pár, de a recept Adrienn öröksége.
„Számomra azért fontos ez a recept, mert a dédnagymamámtól örökölte a nagymamám, én pedig tőle. Hagyománnyá vált, hogy minden karácsonykor elkészítjük ezt a süteményt. Távol élő szeretteink körében is a hölgyek ezt sütik nagy szeretettel. Így gondolatban is összehozza a rokonokat és a családokat, bárhol is éljünk az országban. „
Hozzávalók:
40 dkg liszt,
25 dkg margarin,
1 dkg élesztő,
2 csomag vaníliás cukor,
5 dkg porcukor,
2-3 evőkanál tejföl,
10-15 dkg dió,
2 dl baracklekvár
1/2 tojás a kenéshez.
Elkészítése:
A lisztet a margarinnal elmorzsoljuk, összedolgozzuk a kevés tejben felfuttatott élesztővel, hozzáadunk 1 csomag vaníliás cukrot és 2-3 evőkanál tejfölt. Jól gyúrható tésztát kell kapnunk. Három részre osztjuk, és kinyújtjuk. Egy tepsit kikenünk vajjal, liszttel meghintjük, majd beletesszük az egyik kinyújtott tésztalapot megkenjük a baracklekvár felével, és megszórjuk dióval, beborítjuk a második tisztalappal, ezt is meg kenjük baracklekvárral, megszórjuk dióval, befedjük a harmadik tésztalappal, megkenjük tojással és megsütjük. A porcukrot elkeverjük a vaníliás cukorral, és amíg a tészta meleg, a tetejét beszórjuk, vagy felolvasztott csokoládéval is bevonhatjuk. Ha kihűlt, hosszúkás szeletekre vágjuk. Jó étvágyat!