Mennyei halételek a Dunakapu téren

Havassy Anna Katalin Fotó: O. Jakócs Péter
2024.09.28. 19:16

Rendhagyó, de eddig telitalálatnak tűnő helyszínen rendezik meg idén a IV. Győri Halfesztivált, amely az árvíz miatt az eredeti tervtől eltérő időpontban, és nem a Radó-szigeten zajlik idén, hanem a Dunakapu téren. A háromnapos rendezvényen szombat délután rengetegen voltak, s a klasszikus halételek mellett idén a békacomb, a paella és a harcsarétes is arat.

Úgy tűnik, egyöntetű vélemény, hogy bár a Radó-sziget festői környezetet nyújtott az eddigi három Győri Halnapoknak, a Dunakapu tér viszont több látogatót vonz, olyanokat is, akik nem biztos, hogy tervezetten a halnapokra indultak. Sokak szerint frekventáltabb a helyszín, leülni is több hely van, jövőre is ide kellene szervezni az eseményt. Azonban ne szaladjunk ennyire előre, hiszen javában tart még a mostani halünnep is.

Tömböly Tamás szervező a Győr+ Média érdeklődésére elmondta, örül, hogy egyáltalán megtarthatják idén a halnapokat, hiszen az árvíz miatt halasztani kényszerültek és új helyszínt is találni kellett.

„Örömmel látom, hogy a rendezvény egyre inkább eléri azt a célját is, hogy felhívjuk a figyelmet a halfogyasztásra. A hal ugyanis nem csak nagyon finom, hanem egészséges is. Én magam is nagyon szeretem, minden nap meg tudnám enni. A tengeri halakat is, de leginkább a magyar édesvízi fajtákat kedvelem. Remélem, hogy tényleg afelé haladunk, hogy a magyarok ne csak karácsonykor vásároljanak és fogyasszanak halat, hanem egyre gyakrabban. A Győri Halnapok pedig rengeteg finomságot kínál! Mindenkit arra biztatok, hogy kóstoljon, fogyasszon bátran, s ismerkedjen meg a különlegesebb fogásokkal is, a nagy klasszikusok mellett.” – mondta Tömböly Tamás szervező, aki gondos házigazdaként megtalálható a téren, ismeri és elismeri az árusokat, s szívesen beszélget a látogatókkal is.

S valóban, jól fogy a halászlé, a pontypatkó, a harcsapaprikás, a hekk, a süllő és a keszeg is, viszont aki egy kicsit kalandozna az ízek világában, az megkóstolhatja mondjuk a spanyolok egyik nemzeti ételét, a paellat is.

„A paella egy tradicionális spanyol étel, amelyet most mi is elhoztunk Győrbe.” – kezdte Gál Eszter, aki munkatársaival Turáról érkezett s elmondta, a paella alapja a rizs, amelyhez hozzáadják a csirkemellet, a fűszereket, a zöldségeket, végül a fekete kagylót és a rákot is. Az így kapott ételt pedig roppant mód kedvelik a látogatók, ahogy a harcsakolbászt is, amelyhez leginkább majonézt és kenyeret ajánl. „Nagyon szeretünk Győrbe jönni, roppant kedvesek az emberek és nyitottak is a halételek felé.” – zárta a szakember.

Az idei halnapok nagy-nagy slágere a békacomb, amelyet nagyszentjánosi Szabó Csaba varázsol a tányérokra.

„Gondoltam, hogy hozok valami különlegességet, s a békecombra esett a választásom. Lágyan beforgatom fűszeres-paprikás lisztbe és forró olajban kisütöm. Én is megkóstoltam természetesen, tényleg olyan, mintha csirkét enne az ember. Hatalmas a népszerűsége, szerintem ma este el is fogy majd az a mennyiség, amit magammal hoztam!” – mosolygott a jókedvű vendéglátós, akinek újító ötlete tényleg telitalálatnak bizonyult: míg ott voltunk, addig is sorra futottak be a békacomb rendelések.

Ahogy a halászlé is remekül fogyott, a magyarok igencsak szeretik. Persze mindenkinek megvan a kedvence, kinek a bajai, kinek a szegedi, Győrben a bajcsi halászlének is masszív rajongóbázisa van. Dieszberger Tamás, a Bajcsi Halásztanya üzletvezetője érdeklődésünkre elmondta, hogy a vegyes halászléből fogy a legtöbb, amelybe ponty és harcsafilét is tesznek.

Különlegességünk a harcsarétes, amelybe harcsafilét, savanyú káposztát és egy kis szalonnát teszünk, meg persze fűszereket. Az egészet megsütjük és citrommal, tejföllel tálaljuk. Nagyon ízlik az embereknek, ennek pedig nagyon örülünk. Ahogy annak is, hogy idén is ennyien kíváncsiak a rendezvényre és ilyen sokan szavaznak bizalmat a halételeknek.” – hangsúlyozta, s ő is megerősítette, hogy remek helyszín a Dunakapu tér, sokan érkeztek már szombat késő délutánig is.

Tömböly Tamás szervezőnek biztos sokan mondják majd, hogy jövőre is legyen itt a Győri Halnapok, amely bár más helyszín, s tény, hogy nem annyira természetközeli mint a Radó-sziget, de úgy látom, több embert megmozgat így a rendezvény. Örülünk, hogy itt lehetünk!” – zárta Dieszberger Tamás, s a harcsa rétest megkóstolva mi is állíthatjuk: tényleg telitalálat, amelyet hiba lenne kihagyni!

A Győri Halnapok szeptember 29-én, vasárnap is folytatódik. A gasztronómiai kínálat ugyanolyan gazdag lesz, mint péntek este és szombaton. A kísérő programok pedig remek kikapcsolódást ígérnek, minden korosztály számára: érkezik például az Alma együttes, és itt lesz aTriász is.

Galéria: O. Jakócs Péter

TV-s szerkesztő: Ficsór Dávid, Havassy Anna Katalin

Kapcsolódó témák: #dunakapu tér | #gasztronómia | #halnapok |