Méz, cukor, vaj, liszt, tojás, fűszerek és cukormáz. Hogy mi lesz ebből? Nos, a közlekedésmérnök Balogh Éva kezei között szinte bármi, ami szem-szájnak ingere. A mosolygós fiatalasszony most éppen a győri székesegyházat álmodta mézeskalácsba.
„Öt éve kaptam ajándékba egy csipkemintás díszdobozt mézeskalácsból. Nagyon tetszett, és úgy éreztem, ezt ki kell próbálnom. Akkor még nem gondoltam, hogy ez lesz majd a hobbim. Aztán 2019 karácsonyára már a kollégáimnak gyártottam a legkülönfélébb formákat. A Felvidéken találtam egy háromórás tanfolyamot, amire elmentem. Az ott tanult technikákból élek azóta is, no meg rengeteget kísérleteztem itthon. Most már nemcsak karácsonyra, hanem minden alkalomra készítek mézeseket. Húsvétra, esküvőre, születésnapra, névnapra és bármi másra.
Legutóbb Kovács Éva hitoktató keresett meg, hogy nincs-e kedvem jelentkezni az egyházmegye adventi kiállítására. Bár szerettem volna valamit apróbb dolgot készíteni az ünnepre, a székesegyházra azért nem gondoltam. Persze nagyon örültem a felkérésnek, és rövid töprengés után igent mondtam. A tervezésben a lányom segített. Kartonlapból kivágtuk az oldalfalakat, így könnyebb volt. Igaz, nem mindig akkorára sült a tészta, mint amit éppen kimértünk. Az apró részek nagyobb kihívást jelentettek, azokat utólag sütöttem, és úgy passzítottam őket a helyükre. Ezeknek, illetve a kúpos tetőknek a beillesztése jelentette a legnagyobb kihívást. Az egyik látványos elem, az utcai lámpa cukorból készült, és nem volt annyira nehéz megcsinálni, mint amilyennek tűnik” – osztja meg velünk tapasztalatait.
Azt mondja, az egészben a csodálatos illatot szereti a legjobban, ami ilyenkor belengi a házat, és semmi máshoz nem fogható hangulatot áraszt. A székesegyházat munka mellett készítette el két hét alatt a szabadnapjain. Néha annyira belefeledkezett az éjszakába nyúló alkotásba, hogy képtelen volt abbahagyni.
Éváéknál természetesen az adventi koszorú is mézeskalácsból készül. A mikulásfigurák és karácsonyfadíszek sokasága között megcsodáljuk azt képet, melynek fehér mázába fekete ételfestékkel rajzolta meg a lébényi templomot. Büszkén említi a tavalyi, Győr 750 jubileumra készített hatalmas mézeskalács művét, melyre a városházát festette rá.
Adventi meglepetésként pedig olvasóinkkal is megosztotta mézeskalácsreceptjét. Sokfajta változatot kipróbált, de ez vált be neki, nem is használ mást.
500 g liszthez egy pici sót, fél csomag sütőport és egy tojást adunk. Összedolgozzuk 125 g porcukorral, 250 g mézzel és 100 g vajjal. Szegfűszeggel, gyömbérrel és fahéjjal ízesítjük. A kisütött mézeskalácsokat egy napig pihentetjük. A fehér mázhoz 1 tojásfehérjét 200 g porcukorral, egy pici keményítővel és pár csepp citromlével kikeverünk. Cukrászzacskóba töltjük és tetszés szerint díszítjük.
A mézes székesegyházat és a többi templommakettet a „Legyen templom minden ember szíve…” című, december 2-án, szombaton délután 16-kor megnyílt tárlaton láthatjuk a Triangulum Galériában. A karácsonyi kiállítás december 3–23., valamint december 27–30. között ingyenesen megtekinthető a Gutenberg tér 2. szám alatt, naponta 10–16 óráig.