Számos kreatív programmal fűszerezve indította el jubileumi évadát a napokban a Győri Balett. Az ünnepi sorozat egyik különleges eleme, a gasztronómiai elemmel spékelt „Ebédelj egy táncossal” kezdeményezés, melynek első találkozóját hétfőn tartotta a társulat, a rendezvénynek otthont adó Lamaréda Étteremben. A szerencsések Jekli Zoltánnal beszélgethettek, és költhették el a házigazda által kínált ízgazdag ínyencségeket.
Ahogy arról portálunk is beszámolt az elmúlt napokban, az idén 45. születésnapját ünneplő együttes színes kavalkádot álmodott meg, célul kitűzve azt, hogy a közönségből közösség, a közösségből pedig közönség váljék.
Nem meglepő hát, hogy a kreatív csapat egészen egyedi megoldásokkal kívánja bevonni a táncszerető publikumot, így elstartol egy podcast sorozat, Sebestyén Bálint a Filterben teázás közben csábít beszélgetésre egykori tagokat vagy éppen újságírókat, szakértőket, de ha már beszélgetés, akkor a menüsor része az „Ebédelj egy táncossal” széria is.
A kötetlen és könnyed találka keretében az együttes nézői, követői között a sorsolással kiválasztott szerencsés résztvevők egy exkluzív ebéd mellett találkozhatnak és beszélgethetnek a Győri Balett egy-egy táncművészével, a belváros szívében, Győr egyik kedvelt éttermében. Hétfőn a moderátor Bajári Levente Harangozó-díjas táncművész, az együttes művészeti asszisztense, az ugyancsak Harangozó-díjas Jekli Zoltánt faggatta a nyertesekkel.
„Ami a színpadon történik az szubjektív, mindig a fejlődés irányába nézünk előre, kísérletezünk, megítéltetünk, és azt látjuk, hogy szeretik az előadásainkat, a munkásságunkat a nézők. Viszont szeretnénk más olyan kapcsolódási pontokat ami reflektál a jelenünkre, ahogy a kortárs művészet is. Ezzel a beszélgetéssel a társulat jelenlegi tagjait szeretnénk fókuszba állítani” – mondta portálunknak Velekei László. A direktor úgy véli fontos az értékek találkozása így nagy öröm számukra, hogy Győr egyik patinás étterme partner a rendezvény vonatkozásában.
Szabó László és családja számára mindig is prioritást élvezett a lokálpatrióta szemlélet, nem mellesleg a kultúra támogatása, a Győri Balettal ráadásul több évtizedre nyúlik vissza a kapcsolat. „Szeretjük az együttest, sok kedves emlékünk van velük, így egyáltalán nem esik nehezünkre, hogy egy ilyen fajta kezdeményezésnek is részesei lehetünk” – árulta el az étteremtulajdonos.
Jekli Zoltán izgatottan várta a hétfői exkluzív ebédet, a kérdésekre válaszolva kiderült róla, hogy bár Budapesten járt iskolába, már igazán győrinek vallja magát, különösen azért, mert jövőre lesz 20 éve, hogy tagja a társulatnak. „Ez számomra is egy különleges élmény lesz. Folyamatosan kontaktban vagyunk a közönségünkkel, de ez a fajta interakció egészen egyedi kapcsolódást és atmoszférát teremt. Néha kicsit túlizgulom a dolgokat, most is picit le kellett nyugodnom, de tényleg nagyon vártam, nagy megtiszteltetés, hogy velem indulhatott el a sorozat” – mesélte nevetve a Harangozó-díjas magántáncos.
Két szerencsés balett rajongó foglalt helyet Jekli Zoltánnal szemben, szívesen kérdezték a táncművészt az életéről, a színpadi élményeiről és a terveiről. Közben pedig Bajári Levente sem tétlenkedett, moderátorként hálás feladat hárul rá az ebédeken. „Új dolog, de korábban táncművészként magam is sokat szerepeltem beszélgetős műsorokban. Örültem a felkérésnek, már csak azért is, mert túl azon, hogy közelebb kerülhetünk mi is az érdeklődőkkel, én is jobban megismerem a csapatot, hiszen csak két éve vagyok a csapat része, így számomra is sok meglepetéssel szolgálnak a kollégáim, a barátaim” – ismertette a művészeti asszisztens.
Televíziós szerkesztő: Ficsór Dávid