Győr+ Konyha

Nagymamáink klasszikusa ma is trendi

Fotó: Győr+
Szarka Zsófi
2020.09.02. 07:43

A mézes krémes igazi klasszikus a pörkölt méz ízével és a főzött vaníliakrémmel. Ünnepekre, vasárnapi ebédekhez egy valódi nagymama-süti.

Ezek azok az igazán hálás tészták és krémek, amiket napokig el lehet tárolni a hűtőben. Az összetevők pénztárcakímélőek és elronthatatlanok. Egy nap szükséges az elkészítéséhez, de ennek ellenére a türelmetlenebb háziasszonyoknak is bátran ajánlom, mert gyorsan megvan, ha beütemezzük az elkészítését. Ehhez hoztam a receptet és a jó tanácsokat, hiszen egy kevert süti is isteni, de vannak azok a napok, amikor érdemesebb egy régi klasszikussal előrukkolni, ami nem utolsó sorban nagyon mutatós is. A tetejével, díszítéssel lehet játszani: dióval szórni, gyöngyökkel díszíteni, csokiforgácsokkal vagy pirított mandulával cicomázni. Amennyiben nekilátunk, garantált a siker, csak elkezdeni nehezebb.

Bevásárlólista

Tésztalapok

  • 400 g liszt (átszitálva)
  • 2 ek. holland kakaópor
  • 1 kk. szódabikarbóna
  • csipet só
  • 3 ek. méz
  • 2 ek. tej
  • 150 g cukor
  • 1 db tojás
  • 50 g vaj

Krém

  • 3 db tojássárgája
  • fél kk. vaníliaőrlemény
  • 100 g cukor
  • 2 ek. vaníliás pudingpor
  • 500 ml tejŰ
  • 150 g vaj

Elkészítés

Először a krémet készítem el, mert teljesen ki kell hűlnie, mielőtt a vajat belekeverem. Mindent kikeverek egy kisebb fazékban, kézi habverővel, majd felteszem főni és forrásig kevergetem, míg besűrűsödik. Két óra alatt langyosra hűl, ezután a hűtőbe teszem. Közben elkészítem a tésztalapokat.

Szintén egy kis lábasban összekeverem a tejet, vajat, cukrot, tojást, mézet és a sót, majd addig melegítem, míg teljesen el nem olvad és tűzforró nem lesz. Közepes lángon tíz perc alatt ez mindenképpen bekövetkezik. Ezt követően leveszem a tűzről és beleszórom az átszitált lisztet, szódabikarbónát, kakaóport, majd elkeverem alaposan. Massza lesz belőle, ami forró, de igyekezzünk kivenni a tálból és a konyhapulton még átgyúrni, hogy egyenletes színű legyen. Kihűtöm, pontosan öt részre vágom, amit mérlegen mérek le.

A darabokat egy sütőpapíron (vagy akár kettő között) hajszálvékonyra nyújtom, körülbelül 25×30 centiméteres darabokra, ehhez minél egyenletesebb, sima felület a legideálisabb. Sütőpapírra teszem őket és 180 fokon megsütöm egyesével, öt perc alatt. Miután kihűltek a lapok is, a krémmel összeállítom őket, a tetejére pedig csokoládét olvasztok. Amikor a csokit ráöntöttem, akkor szeletelem fel a süteményt, így teszem be egy éjszakára hűteni a hűtőbe. Másnap fogyasztható.

Kapcsolódó témák: #Győr+ Konyha | #Szarka Zsófi Konyhája |