A mézes krémes igazi klasszikus a pörkölt méz ízével és a főzött vaníliakrémmel. Ünnepekre, vasárnapi ebédekhez egy valódi nagymama-süti.
Ezek azok az igazán hálás tészták és krémek, amiket napokig el lehet tárolni a hűtőben. Az összetevők pénztárcakímélőek és elronthatatlanok. Egy nap szükséges az elkészítéséhez, de ennek ellenére a türelmetlenebb háziasszonyoknak is bátran ajánlom, mert gyorsan megvan, ha beütemezzük az elkészítését. Ehhez hoztam a receptet és a jó tanácsokat, hiszen egy kevert süti is isteni, de vannak azok a napok, amikor érdemesebb egy régi klasszikussal előrukkolni, ami nem utolsó sorban nagyon mutatós is. A tetejével, díszítéssel lehet játszani: dióval szórni, gyöngyökkel díszíteni, csokiforgácsokkal vagy pirított mandulával cicomázni. Amennyiben nekilátunk, garantált a siker, csak elkezdeni nehezebb.
Bevásárlólista
Tésztalapok
- 400 g liszt (átszitálva)
- 2 ek. holland kakaópor
- 1 kk. szódabikarbóna
- csipet só
- 3 ek. méz
- 2 ek. tej
- 150 g cukor
- 1 db tojás
- 50 g vaj
Krém
- 3 db tojássárgája
- fél kk. vaníliaőrlemény
- 100 g cukor
- 2 ek. vaníliás pudingpor
- 500 ml tejŰ
- 150 g vaj
Elkészítés
Először a krémet készítem el, mert teljesen ki kell hűlnie, mielőtt a vajat belekeverem. Mindent kikeverek egy kisebb fazékban, kézi habverővel, majd felteszem főni és forrásig kevergetem, míg besűrűsödik. Két óra alatt langyosra hűl, ezután a hűtőbe teszem. Közben elkészítem a tésztalapokat.
Szintén egy kis lábasban összekeverem a tejet, vajat, cukrot, tojást, mézet és a sót, majd addig melegítem, míg teljesen el nem olvad és tűzforró nem lesz. Közepes lángon tíz perc alatt ez mindenképpen bekövetkezik. Ezt követően leveszem a tűzről és beleszórom az átszitált lisztet, szódabikarbónát, kakaóport, majd elkeverem alaposan. Massza lesz belőle, ami forró, de igyekezzünk kivenni a tálból és a konyhapulton még átgyúrni, hogy egyenletes színű legyen. Kihűtöm, pontosan öt részre vágom, amit mérlegen mérek le.
A darabokat egy sütőpapíron (vagy akár kettő között) hajszálvékonyra nyújtom, körülbelül 25×30 centiméteres darabokra, ehhez minél egyenletesebb, sima felület a legideálisabb. Sütőpapírra teszem őket és 180 fokon megsütöm egyesével, öt perc alatt. Miután kihűltek a lapok is, a krémmel összeállítom őket, a tetejére pedig csokoládét olvasztok. Amikor a csokit ráöntöttem, akkor szeletelem fel a süteményt, így teszem be egy éjszakára hűteni a hűtőbe. Másnap fogyasztható.