Indul a magyar dinnye szezonja, ezzel kapcsolatban egyelőre annyit tudni, hogy jó minőségű dinnyére számítanak a szakemberek, a mennyiség pedig várhatóan közepes lesz. A hazai pirosbelű finom, kiválóan frissít a hőségben, sőt egészséges is, ezért minden évben nagy sláger a piacon. A győri Vásárcsarnokban sárgadinnyéből már most is van magyar, míg a görögből Olasz- vagy Görögországból származó finomságot lehet beszerezni.
Ha péntek, akkor nagyüzem a Vásárcsarnokban. Mindig, de különösen ilyenkor nyáron, hatalmas a tömeg a piacon, ahol a friss, hazai zöldségek mellett most főleg a gyümölcsöket keresik. „Igaz a jó hír, napokon belül már a mi standunkon is lesz magyar dinnye, először a fóliás érkezik, aztán majd valamikor három hét múlva már a hagyományos módon termesztett pirosbelű is elérhető lesz, továbbra is Kecskemét mellől, Szentkirályról hozzuk a görögdinnyét, ez bevált, imádják a vásárlók” – mondta Markó Vendel zöldség-gyümölcskereskedő.
Olasz és Görögországból származó görögdinnye most is van a pultokon, sőt a sárgadinnye már hazai földekről érkezett. A kereskedők sokat remélnek most is a magyar dinnyétől, kérdés, hogy azt mennyire viseli meg az időjárás. „Meglepően jól fogynak a külföldről származó görögdinnyéink is, a vásárlók szerint nagyon finom, a korábbi évekhez hasonlóan kilóját 600 forint körül tudjuk kínálni, aztán napokon belül hozzánk is érkezik a magyar dinnye, ennek a tavalyihoz képest 15-20 százalékkal lehet majd magasabb az ára” – fogalmazott egy másik kereskedő, Kissné Adrienn.
Finom, frissítő, ráadásul még egészséges is a magyar görögdinnye. Ez a termény minden évben felpörgeti a forgalmat, itt a Vásárcsarnokban is. „Hosszú évek tapasztalata, hogy a hazai földön termett görögdinnye nagy sláger minden nyáron, a vevők már jó előre kérdezik, hogy mikor lesz már, nekik is tudjuk mondani, hogy legkésőbb a jövő hét vége felé a Vásárcsarnokban is mézédes magyar dinnyét tudnak majd vásárolni” – tették hozzá a szakemberek.
Magyarországon átlagosan 10 kilogramm/fő a dinnyefogyasztás. A fogyasztói szokások folyamatosan változnak, egyre nagyobb a kereslet a kisebb, 4-6 kilós és a magszegény dinnyék iránt. A korábban igen népszerű óriás dinnyék aránya lecsökkent, azokat már csak kevés helyen és szeletelve kínálják.
TV-s szerkesztő: Zombai-Kovács Ákos