Creative Chef

Olasz–magyar desszertbarátság

Nagy Eszter
2019.11.09. 16:51

A panna cotta Piemontból származik, de egész Olaszországban elterjedt, jelentése főzött tejszín. Tejet, tejszínt és cukrot főznek össze hozzá, majd elkeverik zselatinnal és jól kihűtik.

Az ősz slágere a sütőtök, amelyet Magyarországon főleg sütve fogyasztunk, de krémleves formájában, sütemény alapanyagaként is kiváló. Béta-karotin tartalma miatt antioxidáns, kálium, C-vitamin és a rostok forrása is egyben.

Nagy Eszter creative chef e heti ajánlatában a klasszikus olasz desszertet az ősz zamatos zöldségével párosította, amelyből egy ízletes és egészséges finomság született.

Sütőtökös panna cotta

Hozzávalók a három krémréteghez:

1. réteg:

  • 3 dl habtejszín
  • 3 dl tej
  • 4,5 db lapzselatin
  • 2 csomag vaníliás cukor
  • 8 dkg kristálycukor

2. réteg:

  • 30 dkg sütőtökpüré
  • 4,5 db lapzselatin
  • 8 dkg cukor
  • fahéj
  • kardamom
  • 3 dl tej

3. réteg:

  • 30 dkg sütőtök püré (a félbevágott tököt 170 fokos sütőben puhára sütjük, majd héjából kikaparva pürésítjük.)
  • 3 dl narancslé
  • 4 dkg cukor
  • fahéj
  • kardamom
  • szegfűszeg

Elkészítés:

A lapzselatinokat minden esetben jeges vízbe áztatjuk, majd a többi hozzávalóval együtt felfőzve, összeturmixoljuk.

A krémrétegeket egyesével készítjük, majd jégágyon lehűtjük, és amikor már „pudingosodik”, poharakba rétegezzük.

Mindaddig nem állunk neki a következő rétegnek, amíg az előző meg nem dermedt.

Mivel ez egy igazi lágy panna cotta, fontos, hogy a rétegeket óvatosan öntsük egymásra, nehogy az előző átszakadjon.

Amikor mindhárom réteg megdermedt, összetört zabkeksszel díszíthetjük.

Kapcsolódó témák: #creative chef | #gasztronómia |