Piac: indul a húsvét előtti roham

Szerző és fotó: Zombai Kovács Ákos
2025.04.03. 10:52

Kicsit több mint két hét és itt a húsvét. A legtöbb család számára a karácsony mellett a legfontosabb ünnep következik, ami komoly gasztronómiai értékkel is bír. A sonka, a tojás, a torma, a kalács és a friss zöldségek a húsvéti asztal elengedhetetlen kellékei, ezeket egyre többen szerzik be a Vásárcsarnokban. A kereskedők is készülnek a szokásos ünnep előtti rohamra, ami a napokban indul a piacon.

Nagyüzem a Vásárcsarnok húskereskedőinél. Az első szint árusainál már folyamatosan érdeklődnek a vevők a sonkaféleségek iránt, sőt van olyan üzlet, ahol az áru 80 százalékát már el is adták.

„Megmondom őszintén, nálam a vásárlók többsége törzsvásárló. Ők tudják, hogy érdemes előjegyeztetni a húsvéti finomságokra, így a készleteim nagy része már eladott, több, mint két héttel húsvét előtt” – mondta Lőrincz László.

Illusztráció

Nem csoda, hogy elkapkodják az árut, hiszen speciális módszerrel készíti azokat a szakember.

„Saját magam, speciális módszerrel készítem a termékeimet. Ezeket össze sem lehet hasonlítani a multiknál kapható sonkákkal. Szerencsére erre egyre többen jönnek rá és vásárolnak nálam” – tette hozzá a Húsom Húsbolt tulajdonosa.

Egy a másik húskereskedő szintén maga készíti a sonkáit. Arra számít, hogy napokon belül elfogy majd a készlet. „Azért már jönnek, nézegetik, sőt egyre többen vásárolnak is a húsvéti asztalra, ám inkább az ünnep előtti hétre várom a legnagyobb rohamot. Népszerűek az ugyancsak saját, speciális készítésű sonkáink, nem aggódom, hogy ne fogyna el az összes” – fogalmazott Halász László, a Halász Húsüzlet tulajdonosa.

Zöldségekből is egyre több van a piacon, a friss, magyar árut általában a húsvét előtti utolsó napokban szerzik majd be a családok.

Van már minden nálunk, ami jól jöhet a húsvéti asztalra: magyar a retek, az újhagyma és a paradicsom is, a legtöbbet persze tormából értékesítünk, de a zöldségeket szívesen hagyják a vásárlók az utolsó pillanatokra” – mondta Markó Vendel.

Az ünnephez közeledve folyamatosan nő a forgalom, ám a húsvét előtti napokon akár dupla mennyiséget is eladják retekből, hagymából vagy tormából. „A minőség mellett a frissesség szól a piacon kapható zöldségek mellett, előtte nap hozzuk el az általunk jól ismert, kiváló minőséget képviselő nagykerből, nincs köztes út, ráadásul az inflációhoz képest is megfizethető áron tudjuk kínálni a termékeket” – tette hozzá a zöldség-gyümölcskereskedő.

A tapasztalatok szerint a legnagyobb roham majd a húsvét előtti héten várható a csarnokban, ezért érdemes időben beszerezni a húsvéti, ünnepi asztalra valót.              

Kapcsolódó témák: #híradó | #húsvét | #sonka | #vásárcsarnok |