Somlói aszalt gyümölcsökkel

Szarka Zsófi
2019.09.28. 17:17

A szabadság jellemző erre az édességre, hiszen bármivel feldobhatjuk, amiből otthon már csak „egy kicsi maradt”, de azért fontos tudnunk az alapreceptjét is!

Szokták gúnyosan is nevezni a híres édességünket: azaz, „a mindent bele tál”, de ez nem teljesen így van! Gondosan kell megtervezni minden egyes elemét. A piskóta egy somlóiban akkor finom, ha házilag készül és frissen. A rum igazi vagy valami nemes alkoholfajtára cseréljük. A ropogós része pedig a bele illő aszalt gyümölcsöktől és a pirított diótól, mandulától finom. Ez a tál somlói tortaként is elkészült már, ami leginkább másnap, sőt, harmadnap a legfinomabb. Minden átnedvesedjen, minden íz összeérjen, amit csak beletettünk. Tény azonban, hogy sok apróságot elnyel. Egy kis mogyorót, egy kis áfonyát, egy kis minden csokoládéhoz illő finomságot, ami a sütésből, nassolásból a spájzban maradt.

A somlói galuska eredetileg somlyói volt, hiszen a Somlyó hegyről kapta a nevét, de a brüsszeli világkiállításon, ahol nyertes lett, valaki véletlenül lehagyta az ipszilont a díjnyertes somlyói-galuska desszert nevéből, így somlóiként került be a gasztronómiába.

A feltalálását Gollerits Károlynak, a Gundel étterem főpincérének, valamint Szőcs József Bélának, az akkori Gerbeaud cukrászda cukrászának köszönhetjük. Az alaprecept pedig piskótát, csokoládéöntetet és tejszínhabot minden esetben tartalmaz, ezért bármivel is bolondítjuk az édességet, ezeket az alapanyagokat ne hagyjuk el!

Bevásárló lista:

Piskóta:

  • 3 db tojás
  • 2 ek víz
  • 3 ek kristálycukor
  • 3 ek liszt

Csokoládéöntet:

  • 100 g étcsokoládé
  • 50 ml rum
  • 1 kk kristálycukor
  • 100 ml tej

Vaníliaöntet:

  • 300 ml tej
  • 3 db tojássárgája
  • 1 kk étkezési keményítő
  • 2 ek kristálycukor
  • fél vaníliarúd kikapart magja
  • 100 g pirított dióbél (vagy mandula/mogyoró)
  • 100 g aszalt gyümölcs (narancs, aranymazsola, áfonya, barack)
  • 150 ml felvert tejszínhab

Elkészítés:

  1. A csokoládékrémhez a tejet felforralom, elkeverem benne a kockázott csokoládét és a cukrot. Amikor teljesen sima, hozzákeverem a rumot.
  2. A vaníliaöntethez egy lábasban vizet forralok, arra teszek egy rá illő tálat, és abba öntöm a tejet, tojássárgáját, cukrot, vaníliamagot, keményítőt. Azonnal habverővel simára keverem, majd 10 percen keresztül, időközönként újrakeverem. Kézzel ellenőrizve, amikor tűzforró a krém, vagy hőmérővel 85 fokos, akkor van készen és rántotta sem lesz a tojásból közben. Semmiképpen sem forralom fel! Amikor elkészült, beledobom a megmosott aszalt gyümölcsöket, hagyom őket duzzadni.
  3. A piskótához a tojásokat kettéválasztom, a cukormennyiséget kettéválasztom és a felverésük másik felénél adagolom hozzá. Keménnyé válik ezáltal a fehérje és a sárgája is. A sárgájához kanalanként adom a vizet, majd a lisztet. Amikor mindkettőt kikevertem, spatulával összevegyítem és egy sütőpapírral bélelt formába töltöm. 100 fokra előmelegített sütőben 10 percig, majd további 20 perc alatt 180 fokon sütöm meg.
  4. Az összeállításánál a piskótát felkockázom, egy tálba teszem és felváltva locsolom a csokoládés és a vaníliás öntettel. Rétegenként és a tetejét is pirított dióval, mandulával szórom, majd frissen felvert tejszínhabot kínálok mellé a tálalásnál.
Kapcsolódó témák: #Szarka Zsófi Konyhája |