Szarka Zsófi konyhája

Sós túrótorta

Szarka Zsófi
2019.11.27. 18:45

Az ünnepi alkalmak kedvenc velejárója a torta. Kevesen tudjuk, hogy több mint 2000 éves a története, és abban bizony kenyér alap és túró volt, ahogy ebben a receptben sok más finomsággal együtt.

Már nem is a római korból hoztam a receptet, hanem az ókorból, és egyre többször gondolkodom azon, hogy miért is változtatunk mi meg annyi mindent a jól bevált „eredetitől”. Vérünkben van az innováció és a kihívás, de valójában csak erős alapokkal lehet ezt is jól csinálni.

A torták az ókorban kenyér alappal készültek, mézzel, dióval ízesítették. Majd Nagy Sándor, azaz Makedóniai Alexandrosz megrendezte a híres szúzai menyegzőt, ahol nagyon mutatós tortákat tálaltak már fel a házasulandóknak.

A lakodalom rövid története, hogy tízezer makedón férfit királyi módon rábeszéltek, hogy vegyen el feleségül egy-egy perzsa nőt, azaz tízezer leány és özvegyasszony a makedón hadsereg arája lett. A katonák egyébként is kenyeret kaptak naponta, ami akkor még lapos volt. Ezért a lakodalmon is hasonló kenyér alapú tortát készítettek, viszont aszalt gyümölccsel, mézzel, mandulával ízesítve, amit kettévágott Nagy Sándor és betöltetett ánizsos, kecsketúrós, mézes krémmel. A tetejét rózsaszirmokkal díszíttette és tisztított mandulával rakták ki rá a jó kívánságokat. Így született meg az első lakodalmi torta, ami azóta kissé feledésbe merült, de egy kis kutatás után megtaláljuk a régi receptet és elkészíthetjük édes, a sós szájúaknak sós verzióban, ahogy most én is, csak egy kicsit finomítva a tészta alapján.

Bevásárló lista

Tortaalap:

  • 200 g liszt
  • 100 g hideg vaj
  • 20-30 ml hideg víz (2-3 ek)
  • 1 tk só
  • 1 db tojás

Töltelék:

  • 100g tört, főtt burgonya
  • 1 tk só
  • 500 g darabos túró
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 1 kk bors
  • 2 db tojás

Tetejére:

  • 5-6 szem színes koktél paradicsom
  • friss zöldfűszer

Elkészítés

A tészta hozzávalóiból a vajat és a lisztet, sót gyors mozdulatokkal vagy késes robotgépben elmorzsolom. Hozzáadom a vizet, tojást, sót, lehetőleg minden hűtő hideg legyen. Gombóccá formázom és a hűtőbe teszem minimum 30 percre.

Kinyújtom és sütőpapírral bélelt formába illesztem, magas peremet hagyva, hogy a töltelék beleférjen.

A töltelékhez minden hozzávalót kikeverek egy tálban, a tésztába töltöm és a tetejére félbevágott paradicsomokat teszek.

Előmelegített, 180 fokos sütőben 45 percig sütöm. Langyosra hűtöm vagy teljesen hidegre és így szeletelem fel.

Tipp: Reggelire tökéletes zöld teával vagy alkalomra is színes zöldségekkel, fűszernövényekkel feldíszítve a diétázóknak.

Kapcsolódó témák: #gasztronómia | #Szarka Zsófi Konyhája |