Az ünnepi alkalmak kedvenc velejárója a torta. Kevesen tudjuk, hogy több mint 2000 éves a története, és abban bizony kenyér alap és túró volt, ahogy ebben a receptben sok más finomsággal együtt.
Már nem is a római korból hoztam a receptet, hanem az ókorból, és egyre többször gondolkodom azon, hogy miért is változtatunk mi meg annyi mindent a jól bevált „eredetitől”. Vérünkben van az innováció és a kihívás, de valójában csak erős alapokkal lehet ezt is jól csinálni.
A torták az ókorban kenyér alappal készültek, mézzel, dióval ízesítették. Majd Nagy Sándor, azaz Makedóniai Alexandrosz megrendezte a híres szúzai menyegzőt, ahol nagyon mutatós tortákat tálaltak már fel a házasulandóknak.
A lakodalom rövid története, hogy tízezer makedón férfit királyi módon rábeszéltek, hogy vegyen el feleségül egy-egy perzsa nőt, azaz tízezer leány és özvegyasszony a makedón hadsereg arája lett. A katonák egyébként is kenyeret kaptak naponta, ami akkor még lapos volt. Ezért a lakodalmon is hasonló kenyér alapú tortát készítettek, viszont aszalt gyümölccsel, mézzel, mandulával ízesítve, amit kettévágott Nagy Sándor és betöltetett ánizsos, kecsketúrós, mézes krémmel. A tetejét rózsaszirmokkal díszíttette és tisztított mandulával rakták ki rá a jó kívánságokat. Így született meg az első lakodalmi torta, ami azóta kissé feledésbe merült, de egy kis kutatás után megtaláljuk a régi receptet és elkészíthetjük édes, a sós szájúaknak sós verzióban, ahogy most én is, csak egy kicsit finomítva a tészta alapján.
Bevásárló lista
Tortaalap:
- 200 g liszt
- 100 g hideg vaj
- 20-30 ml hideg víz (2-3 ek)
- 1 tk só
- 1 db tojás
Töltelék:
- 100g tört, főtt burgonya
- 1 tk só
- 500 g darabos túró
- 3 gerezd fokhagyma
- 1 kk bors
- 2 db tojás
Tetejére:
- 5-6 szem színes koktél paradicsom
- friss zöldfűszer
Elkészítés
A tészta hozzávalóiból a vajat és a lisztet, sót gyors mozdulatokkal vagy késes robotgépben elmorzsolom. Hozzáadom a vizet, tojást, sót, lehetőleg minden hűtő hideg legyen. Gombóccá formázom és a hűtőbe teszem minimum 30 percre.
Kinyújtom és sütőpapírral bélelt formába illesztem, magas peremet hagyva, hogy a töltelék beleférjen.
A töltelékhez minden hozzávalót kikeverek egy tálban, a tésztába töltöm és a tetejére félbevágott paradicsomokat teszek.
Előmelegített, 180 fokos sütőben 45 percig sütöm. Langyosra hűtöm vagy teljesen hidegre és így szeletelem fel.
Tipp: Reggelire tökéletes zöld teával vagy alkalomra is színes zöldségekkel, fűszernövényekkel feldíszítve a diétázóknak.