A kert zöldjei mindig is hasznosak voltak, csak éppen tudnunk kellett róluk, hogy melyik való a fazékba és melyik inkább a tyúkudvarba. Megjegyzésként: a kettő néha keresztezte egymást.
Ilyen a reteklevél is, aminek enyhén savanykás ízes és magas vitamintartalma ugyan nem elegendő egy főételhez, de kiválóan egészít ki egy levest vagy egy főzeléket. Ahelyett, hogy ételízesítőket használnánk, egészítsük ki sok kis aprósággal az ételünket. Legyen szó kerti zöldről, sűrítő kenyérbelsőről vagy esetleg szalonnabőrről.
Bevásárló lista:
- 1 nagy csokor zsenge reteklevél
- 1 db kisebb fej vöröshagyma
- fél kg újkrumpli
- 6-7 szem fekete bors
- 1 kk só
- fél citrom leve
- 200 ml tejszín
- 1 kk vaj
- 2 ek olívaolaj
- 1 gerezd fokhagyma
- 1 liter víz
Elkészítés:
A vajon és az olajon megdinsztelem – de nem pirítom – a hagymát, fokhagymát és a felcsíkozott, alaposan megmosott retek levelét. 5-6 perc kevergetés után hozzáadom a felkockázott krumplit, picit pirítom és végül felöntöm vízzel. Fűszerezem és lefedem 20 percre, amíg a krumpli meg nem puhul. Ezután felöntöm a tejszínnel. Amikor felforrt, leveszem a tűzről és ízesítem a citrom friss levével. Sajtos pirítóssal egytálétel is válhat belőle.