Egy igazán mutatós, egyszerűen elkészíthető fogást hoztam. A sertés legnemesebb részéből, a szűzből készítünk egy olyan ételt, amivel a vasárnapi ebédet ünnepivé varázsolhatjuk. A szokásos rántott hús helyett bátran próbálják ki a töltött sertésszüzet! A május 4-i Panír adásában meg is tudják nézni, hogyan készítettem el ezt az ínycsiklandozó húsételt.
Hozzávalók:
- 0,4 kg sertésszűz
- 10 dkg gomba
- 2 db tojás
- egy kis száraz kenyér
- só
- bors
- petrezselyem
- 10 dkg vöröshagyma
- 0,6 kg burgonya
- egy kevés szalonna vagy bacon
- fűszerpaprika
A sertésszüzet szépen óvatosan kinyitjuk, majd óvatosan kiklopfoljuk és finoman megsózzuk.
A száraz kenyeret és a tojássárgáját összegyúrjuk, hozzáadjuk a petrezselymet, a sót, a borsot, és ízlés szerint fokhagymát és egy csipet köményt is tehetünk hozzá.
Jól összedolgozzuk a tölteléket. Ha úgy érezzük, hogy száraz, tegyünk bele még egy tojássárgáját.
A hús belsejébe töltjük a masszát, kívülről körbetekerjük baconszeletekkel, félretesszük, majd hagyjuk egy kicsit pihenni a hűtőben. Serpenyőben és sütőben is kisüthetjük. A legfinomabb szerintem akkor lesz, ha 200 fokos sütőben 10-15 percig sütjük.
Amíg sül a hús, elkészítjük a mártást. Lepirítjuk az apróra vágott szalonnát vagy bacont, rádobjuk a szintén felaprított gombát, fűszerpaprikával, sóval, borssal ízesítjük. Kicsi liszttel és vízzel besűrítjük, stauboljuk.
Köretnek burgonyát főzünk, majd cikkekre vágjuk. Egy kis hagymát és szalonnát pirítunk, rádobjuk a cikkekre vágott burgonyát, átforgatjuk és összesütjük. Újhagymát vagy petrezselymet is adhatunk hozzá. Kétujjnyi vastag szeleteket vágunk a töltött húsból, a hagymás-szalonnás burgonyával és a gombás mártással tálaljuk.
Kovacsics „Koksza” István séf