Hétfőn este érkezett a jelzés, hogy Győrben a Debreceni utcában egy társasház földszinti lakásából füst szivárog.
A város hivatásos tűzoltói percek alatt a helyszínre értek, mivel senki nem nyitott ajtót, károkozással jutottak be a lakásba, ahol a tűzhelyen felejtett étel füstölt. Az egység levette a villanytűzhelyről a füstölő edényt, majd átszellőztette a lakást. A lakó nem volt otthon. Az éber szomszédoknak és a tűzoltók gyorsaságának köszönhetően nem keletkezett tűz.
A tűzhelyen felejtett étel, olaj, gyorsan tüzet okozhat, a konyhában elhelyezett gyúlékony anyagokon (konyharuha, műanyag eszközök, konyhabútor) pedig gyorsan továbbterjedhetnek a lángok. Fontos, hogy se főzés, se pedig ételmelegítés közben ne hagyjuk felügyelet nélkül a tűzhelyet! Ha elhagyjuk a lakást, minden esetben szüneteltessük a főzést, vegyük le az ételt a tűzről, zárjuk el a gázt, kapcsoljuk ki a tűzhelyet, mert számos tűzesetet éppen az okoz, hogy az otthonról távozó háziak elfelejtik, hogy a tűzhely bekapcsolva maradt.
Ha mégis meggyulladt az étel, a zsiradék vagy az olaj, a legfontosabb, hogy soha ne próbáljuk azt vízzel eloltani! A magas hőmérséklet miatt a tűzre öntött víz pillanatok alatt gőzzé alakul és az égő zsiradék, olaj robbanásszerűen kivetődik az edényből, lángba borítja az egész konyhát és súlyos égési sérüléseket is okozhat! Ilyenkor a legegyszerűbb, ha az edényt egy fedővel takarjuk le, így az égés oxigén hiányában megszűnik. Ezután zárjuk el a gázt, kapcsoljuk ki a tűzhelyt.
Egy tűzoltó készülék és egy füstérzékelő hasznos lehet otthonunkban.
Ha úgy ítéli meg, hogy képes a tüzet eloltani, akkor haladéktalanul kezdjen neki. Az ilyen esetet is be kell jelenteni! Ha nem biztos abban, hogy a lángokat egyedül el tudja fojtani, azonnal értesítse a katasztrófavédelmet az egységes 112-es segélyhívó telefonszámon!
Forrás: katasztrofavedelem.hu
Illusztráció: depositphotos.com