Ezúttal a Győri Nemzeti Színház színművésze oszt meg egy családi receptet olvasóinkkal.
Gyerekkoromban kifejezetten karácsonyi ételek nemigen voltak. Leszámítva a bejglit, amit én sosem szerettem. A húsleves, a töltött káposzta, a mindenféle sült húsok máskor is rendszeresek voltak nálunk. Később, “felnőttebb” koromban, amikor már nem édesanyámmal laktam, az ünnepekre mindig brassóit kértem. Csak ő tudta igazán jól elkészíteni! Azóta is próbálok a nyomába érni. Több-kevesebb sikerrel…
Hozzávalók 4 személyre:
1 kg sertés comb vagy lapocka
8-10 gerezd fokhagyma
1 közepes paradicsom
1 erős paprika
1 csokor petrezselyem levél
só, őrölt bors, majoranna, őrölt paprika
1kg burgonya (+ elegendő étolaj a sütéséhez)
1-1,5 dl étolaj
2 db erőleves-kocka
Ungvári István 25 éve a Győri Nemzeti Színház színművésze. A fél világirodalmat eljátszotta már, fergeteges alakításai miatt a győriek kedvence. 1991-ben végzett a Színház- és Filmművészeti Főiskolán, játszott a Veszprémi Színházban, a budapesti Játékszínben, a Budapesti Kamaraszínházban. Legutóbb Agatha Christie Váratlan vendég darabjának Thomas felügyelőjeként láthattuk a színpadon.
Elkészítés:
Az erőleves kockákból elkészítünk 1liter “levest”. A jól átmosott húst 2-3 cm-es kockákra vágjuk. Egy megfelelő méretű lábasban felmelegítünk 1-1,5 dl étolajat. Ebben a kockára vágott húst, kavargatás mellett fehéredésig pároljuk. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, megszórjuk majorannával . Ezután felöntjük a “levessel”, csak hogy éppen ellepje. Takarékon főzzük. Hozzáadjuk a felhasított erős paprikát (ez közben,ha már elég csípős kivehető) s a felszeletelt paradicsomot.
Amíg fő a hús, a meghámozott, háromszögre vágott burgonyát bő olajban aranybarnára sütjük.
Amint a hús elfőtte a levét, zsírjára sütjük és az összepasszírozott fokhagymával elkeverve, a tűzről levéve megszórjuk őrölt paprikával és lefedve pár percre pihenni hagyjuk.
Tálaláskor apróra vágott petrezselyemmel díszítjük.
Ajánlott savanyúság: kovászos vagy csemege uborka.
Jó étvágyat!
Sorozatunkban korábban: