Javában tart Gyirmóton az Aranyhal Szabadidőközpontban a 11. Halászléfőző Verseny, amelyen idén 20 csapat méri össze tudását. Rengeteg programmal készültek a szervezők, így a finom fogások mellett muzsikaszó kíséri az egész napos, hagyományőrző rendezvényt, sőt számos újításnak köszönhetően a gyerekek sem unatkoznak a festői tópart környezetében.
Sajnos még nem tart ott a tudomány, hogy illatokkal is kedveskedhessünk olvasóinknak, pedig hétfőn az Aranyhal Szabadidőközpont tópartját már kora reggel belengte a halételek különleges illatfelhője. Ottjártunkkor szorgosan készültek a lelkes csapatok, a halászlevek rotyogtak a hatalmas bográcsokban, de friss rántott „patkók” is készültek, az asztaloknál házias sütemények, sajtos pogácsák sorakoztak.
„Nagy múltra tekint vissza a rendezvényünk, ami köszönhető annak is, hogy itt nőttünk fel a Holt-Rába partján, itt gyerekeskedtünk, így egészen fiatalon kapcsolatba kerültünk a természettel, a vízzel és a horgászattal. Nem bántuk meg, hogy több mint tíz évvel ezelőtt elindítottuk a programsorozatot, ilyenkor összejön a gyirmóti közösség, családok, barátok. Beszélgetünk, és mellette főzünk egy jót, a visszajelzések pedig pozitívak, mindenki nagyon jól érzi magát ebben a környezetben, amit külön köszönök a házigazdáinknak, a Horváth testvéreknek” – fogalmazott Szabó Jenő önkormányzati képviselő.
20 csapat jött össze a május elsejei találkozón, mindenki nyerni szeretett volna, vagy legalábbis eredményesen zárni a gasztronómiai kavalkádot, ahol a zsűritagok között dr. Horváth Sándor Domonkos is értékelte a nevezett étkeket. „Színvonalas versenyen, minőségi halászlevek készülnek, az értékelés azonban nem könnyű, hiszen a bajai halászlé egészen más eljárással készül, mint mondjuk a passzírozott társaik. De talán nem is lehet szempontokat felállítani, ezt egyszerűen csak érezni kell, sok sikert kívánok mindenkinek” – mondta portálunknak a győri könyvtár igazgatója, és bevallotta, ő maga is imádja a finom fogásokat, így nem volt kérdés, hogy vállalja a felkérést.
Sétálva a tóparton minden csapat megszólított, süteménnyel vagy éppen pálinkával kínált bennünket. Utóbbit természetesen nem fogadtuk el, a nyalánkságoknak viszont nem tudtunk ellenállni. S míg kóstolgattunk sem pihentek meg a társaságok, így az Oldtimer csapata sem, amely ebben az esztendőben is szerette volna megvédeni címét. „Idén is hajtunk az aranyra, mindent megteszünk a siker érdekében. Három házaspár alkotja a „legénységünket”, a kezdetek óta itt vagyunk, de talán ami ennél is fontosabb, hogy mindig nagyon jó a hangulat a stégünknél” – mesélte Pomogács Anita, majd átadta a szót barátnőjének, hogy megtudjuk a halászlé mellett milyen ételekkel készültek. „Kolbászokat sütünk, fűszeres tarja is szerepel a kínálatunkban, de sajtos falatokat és rétest is hoztunk a rendezvényre. Hetek óta vártuk a versenyt, szerencsére az időjárás is mellénk szegődött” – hangsúlyozta Mikolasek Edit.
Felvidékről is érkeztek résztvevők, Pomichal István csapatkapitány, Fél község polgármestere megmutatta különlegességüket, ők ugyanis egyedi eljárással készítették a halászlevet. Receptúrájuknak megfelelően ezúttal is hagyományos kötszerbe tették fel főni az uszonyosokat, a pontyot, harcsát, amurt és kárászt, majd miután megfőttek azok, egyben kiemelték az alapléből, így passzírozni sem kellett. „Második alkalommal vagyunk itt, nagyon régi kapcsolatot ápolunk a városrésszel, hiszen harminc évvel ezelőtt kötöttek barátságot a labdarúgó csapataink” – árulta el szlovákiai község polgármestere.
Természetesen Győr polgármestere sem hagyhatta ki a nagysikerű eseményt, dr. Dézsi Csaba András felesége társaságában látogatott ki Gyirmótra, s mondott köszönetet a szervezőknek, de gratulált a résztvevő csapatoknak is.
A főzést a tárogatóművész muzsikája, majd cigányzene színesítette, de a gyerekekre is gondoltak, így ugrálóvár és a városnéző kisvonat is várta a tópartra érkezőket. És még várja is, hiszen a programok egészen estig tartanak.
Galéria: MekliZ Fotó