A „Védd a helyit, vedd a kisalföldit” havonta egyszer, a Dunakapu téren megrendezett termelői piacban az a jó, hogy nem kell hozzá korán felkelni. Az igényesen kialakított standoknál 9 és 15 óra között kínálják áruikat a termelők.
A szeptemberi piacnak az időjárás is kedvezett, jó kis vasárnapi program lett a családok számára is. A gyerekeket ugyanis lekötötték az izgalmas szabadtéri, ügyességi fajátékok.
Beszerezhettük az ősz terményeit, Nyúlról saszlaszőlőt hozott az egyik termelő, megvásárolhattuk a belőle készült mustot és ivólevet is. A melegben különféle hideg szörpökkel onthattuk szomjukat, a málnától a citromfüvön át a levenduláig, volt választék bőven. Écsről származó, frissen szedett almát, bio zöldséget kínáltak, különféle paprika és paradicsom fajták közül is válogathattunk. Már kapható volt az ősz egyik elmaradhatatlan kelléke a dísztök, ebből is többféle szín és forma közül választhattunk.
Aztán természetesen most is eljöttek, a mézet, a lekvárt, a savanyúságot, a
csatnit készítők, bő kínálat volt a különféle chilis készítményekből, de különleges fűszerkeverékeket és pirospaprikákat is kipróbálhattunk. Szárított gombát, aszalt gyümölcsöket, többek mellett birsalmasajtot is találtunk a kínálatban.
A sajtrajongók ezúttal is beszerezhették kedvenceiket, legyen az kecskesajt, vagy valamilyen különleges ízesítésű érlelt sajt, most is lehetett sétálótálból kóstolgatni a különféle sajtokat.
Hosszú sorok álltak a „henteseknél”, kolbászok, hurkák, szalonnák, sonkák csábítottak már az illatukkal is vásárlásra. Az édesség kedvelők sem maradtak nasi nélkül, reggel sütött házi rétesek, mézeskalácsok, “egészséges” sütemények és rábaközi perec is volt a pultokon.
Egy finom kávé, egy pohár szörp mellett, elbeszélgettek régi ismerősök, sétálgatva tárgyalták ki a kínálatot, és a legfrissebb városi pletykákat – úgy, ahogy azt a piacon szokás.
Galéria: Vig Norbert