A termőföldről egyből a győri asztalokra

Vásárolj helyben, helyit!

Földvári Gabriella Fotó: O. Jakócs Péter
2024.07.26. 15:44

A vásárcsarnok mindig nyüzsög, az épületbe lépve isteni melegszendvics és kávé illata csiklandozza az érkező orrát. Aztán a földszinten beljebb haladva a friss gyümölcsök, zöldségek aromája idézi fel a nyári ízeket. Sárga- és őszibarack, szilva, nyári alma, szőlő, füge, körte, dinnye, kukorica, uborka, cukkini, paradicsom, paprika, hagyma és krumpli – minden kapható.

Már a legtöbb magyar termény, gyümölcs megtalálható a piacokon, a vásárcsarnokban. Az időjárás miatt mintegy két héttel korábban érik minden.

„A piacon, vásárcsarnokban mindig friss áruk vannak, a környékbeli őstermelők előző nap délután, vagy este leszedik a gyümölcsöt, zöldséget, amit a vásárló másnap reggel már meg is vehet, el is fogyaszthat. Tehát a termőföldről egyből az asztalra tudjuk vinni a friss, minőségi termékeket” – mondja Németh Kornélia, a Győr-Szol Zrt. piacok és vásárcsarnok csoportjának vezetője. 

Ez pedig nemcsak nekünk jó, hiszen a termékeknek nem kell több ezer kilométert utazni, tehát csökken a levegőszennyezés és a szén-dioxid-kibocsátás, valamint a helyi termékek vásárlásával a gazdák megélhetéséhez is hozzájárulunk.

A vásárcsarnok emeletén a húsboltokban is friss és bőséges a kínálat. Minden adott akár egy hétvégi grillezéshez, hiszen a hentesek finom grillkolbászokat, pácolt húsokat készítenek. A legfrissebb alapanyagokkal találkozhatnak a vásárlók, a húsok, halak mellett sajtokkal és pékárukkal is.

A csarnokban természetesen nem csak élelmiszer kapható, a Kereskedők utcájában mintegy harmincan kínálják portékájukat, válogathatunk például nyári ruhák, cipők között, de játékot, vegyi árut, konyhai kiegészítőket, vagy bőrdíszműárut is vásárolhatunk.

Keddtől szombatig tart nyitva a csarnok, reggel hattól várják a vásárlókat, és ahhoz, hogy nagy választékot találjunk, érdemes délig odaérni. A szakembertől megtudtuk, a legnagyobb forgalmat pénteken és szombaton bonyolítják, az idősebbek korábban, míg a fiatalok inkább 9 után érkeznek. Azt tapasztalják, hogy egyre több fiatal jár piacra, hiszen egyre több embernek fontos a rövid élelmiszerlánc és az, hogy egészségesen táplálkozzanak.

Kapcsolódó témák: #gyümölcs | #kereskedelem | #vásárcsarnok | #zöldség |