Egy nagyon egyszerű, gyorsan elkészíthető húsmentes fogás, melyet a legutóbbi Panír adásában is láthattak a nézők. Ez egy kifejezetten egészséges, rostban, fehérjében gazdag vegán rakott étel.
Hozzávalók:
Egy fél fej kelkáposzta
150 g füstölt tofu
100 g vörös rizs
1 fej vöröshagyma
1 db paradicsom
1 db paprika
1tk olíva olaj
Só
Bors
Római kömény
Növényi tejföl
A zöldségekből készítünk egy hagyományos lecsóalapot. A tofut felkockázzuk és beletesszük a lecsónkba, rottyantunk egyet rajta, nem kell sokat főzni.
Ha elkészült a tofus lecsó, elkészítjük a rizst. A vörös rizs nagyon egészséges rizsfajta, főleg Thaiföldön termesztik. A hagyományos fehér rizshez képest egy kicsit rágósabb és az íze a mogyoróra emlékeztet. Mivel hagyományos csépléssel távolítják el a héját, ezért sok hasznos vitamin és ásványi anyag megmarad benne. Kombinálhatjuk barna rizzsel vagy jázmin rizzsel is. Rendszeres fogyasztása hozzájárul a koleszterinszint csökkentéséhez.
Főzés előtt többször mossuk meg a rizst, tegyük fel kétszeres vízbe főni. Ha felforrt, vegyük vissza a lángot és főzzük kb. fél órát.
A megfőtt rizst keverjük össze a tofus lecsós raguval. Forrázzuk le a kelkáposzta leveleket és béleljük ki velük a sütőformánkat. Öntsük rá a káposztalevelekre a ragut, majd fedjük be káposztával. Tegyünk a tetejére vegán tejfölt! Nagyon gyorsan kész van, 160 fokon mindössze negyed órát kell csak sütni.