VKZ sütije

Venczel-Kovács Zoltán karácsonyi mézeskalácsa

Fotó: Győr+
Győr+
2020.12.18. 21:15

A mézeskalács elengedhetetlen kelléke az ünnepvárásnak, a karácsonynak, az elkészítésekor az egész lakás megtelik mesebeli illatokkal.

Az is igaz, hogy ahány ház, annyi elkészítési módja van a süteménynek. a nagymamák titkos receptjén át az év sztárséfjeinek, cukrászainak ajánlásaiból válogathatunk, hogyan szeretnénk megsütni. Venczel-Kovács Zoltán a Győri Nemzeti Színház művésze a következő receptre esküszik.

Hozzávalók:
  • 76 dkg liszt,
  • 36 dkg porcukor,
  • 2 teáskanál szódabikarbóna ,
  • 2 teáskanál fahéj,
  • 2 teáskanál mézes fűszerkeverék,
  • 4 egész tojás,
  • 4 kanál méz,
  • 10 dkg margarin
Elkészítése:

Az összes hozzávalót jól összedolgozzuk, majd egy éjszakán át a hűtőben pihentetjük. Másnap kinyújtjuk, ki szaggatjuk, megkenjük tojássárgájával, és közepesen meleg sütőben világosbarnára sütjük. Mi cukormázzal díszítjük.

Hozzávalók a cukormázhoz:
  • 1 tojás fehérje,
  • 20 dkg porcukor,
  • pici citromlé.

Ezt a keveréket kemény habbá verjük, majd ízlés szerint díszítjük a kihűlt mézeskalácsokat. Jó étvágyat kívánok!

Venczel-Kovács Zoltán 2006-ban a Maya című operettben mutatkozott be a Győri Nemzeti Színházban, azóta a társulat oszlopos tagja. A színész Miskolcon született, szárnyait a helyi teátrumban bontogatta, majd a fővárosba került, játszott többek között a Vígszínházban. Nevéhez fűződik a Tartalmas tábor szervezése, ahol a gyerekek megismerkedhetnek a klülönböző művészeti ágakkal. Gyakran feltűnik énekesként rendezvényeken, sőt esküvőkön is, mint ceremóniamester.

Kapcsolódó témák: #karácsony | #recept |