Konyhatörténetek

Vitamindús sütőtökleves

Fotó: Szarka Zsófi
Szarka Zsófi
2020.09.26. 08:06

Az egyik legjobb immunerősítő házi finomság, amiből egy tányérnyi adag is csodákra képes. Amennyiben nem hiszed, járj utána!

Sokat dolgoztam azon, hogy a leginkább szkeptikus családtagjaim és barátaim környezetében is elterjesszem az „egyszerű sütőtök” jótékony hatását, ami nem utolsó sorban isteni is. Büszkén jelenthetem, mindenki segített, így hitelt nyert.

A hozzávalók mellett van egy kis trükk, ami által benne marad minden ’abcd’ vitamin, amire szükségünk lehet. Nem nagy hókusz-pókuszra kell gondolni, hanem csupán arra, hogy a leves elkészültével kerül bele a zúzott fokhagyma, a gyömbér és egy kis friss narancslé. Ennek ellenére nem marad nyers, csak nem főzzük ki. Egy kis tökmagolajjal, friss magvakkal és néhol egy kis friss feta sajttal, juhtúróval maga a csoda ez a leves! Azt ajánlom, mindenki töltse meg a spájzot a friss sütőtökökkel, mert hónapokig elállnak hűvös helyen, és egész télen tudjuk fogyasztani.

Bevásárlólista

1 kisebb db sütőtök egészben (1 kg-s)

150 ml habtejszín

1 fej vöröshagyma

2 kk só

2 ek olíva olaj

600 ml víz

fél mk őrölt bors

Főzés után:

1 kk reszelt gyömbér

2 gerezd reszelt fokhagyma

1 kk méz

fél narancs leve

Fotó: Szarka Zsófi

Elkészítés

Az olajon megdinsztelem a kockázott hagymát, ezután hozzáadom a sütőtök kockákat, magas lángon egy picit lepirítom őket. Borsozom, sózom és felöntöm a vízzel. Lefedem és 30 percig főzöm. Ezután egy botmixerrel turmixolom, vagy egy turmixgépbe töltöm és úgy krémesítem. Ezt követően felöntöm a tejszínnel , felforralom és elzárom. Ezután rögtön belereszelem a friss gyömbért, a fokhagymát és belefacsarom a narancs levét. Elkeverem, hagyom 2-3 percig összeérni az ízeket, ezután már tálalok is. Kétszersülttel, grissinivel, pirított szalonnával vagy sajtokkal (kivéve a parmezán) , mennyei.

Tipp: Hatása kizárólag akkor működik, ha a levest melegen, vagy forrón fogyasztjuk.

Kapcsolódó témák: #gasztronómia | #Konyhatörténetek |