
Ősszel bezár a legendás bécsi magyar étterem
Ősszel bezár a bécsi „Ilona Stüberl“ étterem. Az 1957-ben nyílt magyar vendéglő a fővárosi magyarok és a Bécsbe látogató magyar turisták fontos találkozóhelye. Az üzlet ugyan túlélte a koronavírus-járványt, most viszont tulajdonosa úgy döntött, hogy szögre akasztja a kötényt. – írja a volksgruppen.orf.at.
„Nagyon sokáig tartott ez a döntés, különben a Covid-időszak alatt kezdtem el ezen filózni, de most már fix“ – kezdte a volksgruppen.orf.at újságírójának Fodor Mária, aki az éttermet alapító Somlai Mihály és Ilona nevelt lánya. Tőlük vette át az „Ilona Stüberl“-t 1987-ben. Túlzás nélkül állítható, az élete volt a vendéglő.
„Olyan nagyfokú volt a szerelem az étterem és köztem, hogy ez mindent fölülmúlt. Akármilyen rossz kapcsolatom is volt, ha kiléptem belőle, az étterem és a vendégek mindig meggyógyítottak. De egyszerűen muszáj lépnem, mert az állandó munka és az állandó stressz most már kezd az egészségemre menni“ – magyarázta döntését.
Míg a koronavírus-járvány során számos étterem végleg bezárt, az „Ilona Stüberl“ a hűséges törzsközönségnek és az összetartó csapatnak köszönhetően kitartott. A kijárási korlátozás időszakaira mindannyiszor kényszerűen be kellett zárniuk ugyan, de később az étterem alkalmazottai saját maguk vitték házhoz a rendelt ételeket. Igény volt a munkájukra.
„Itt már régen nem akarnak gasztronómiát“
Az étteremtulajdonos úgy érvel, hiába adná át az üzletet, egy új tulajdonos nem tudná rentábilisan üzemeltetni a vendéglőt. Az évtizedek alatt a bécsi első kerületben jelentősen megemelkedtek ugyanis a bérleti díjak. Ezzel és az étterem teljes felújításának terhével is szembe kellene néznie annak, aki az „Ilona Stüberl“-t tovább szeretné vinni.

De ez sem lenne elég, hiszen az étteremnek otthont adó társasház is mást szeretne kezdeni a földszinti helyiséggel. „Itt már régen nem akarnak gasztronómiát, hanem én tulajdonképpen egy ilyen megtűrt valaki vagyok“ – vázolta a helyzetet a tulajdonos, aki végső soron úgy véli: „Egy szívet és egy lelket nem lehet tovább adni-venni.“
Már most megnőtt az érdeklődés
Fodor Mária úgy tervezi, szeptemberben fogják meghirdetni a bezárást, amiről a vendégek egy része már tud – ez érezhető a foglalásokban is. A vendéglátást október-novemberig szeretnék fenntartani.
Ezután kezdődik majd az étterem felszámolása. „Lesz „esetleg egy kis Flohmarkt, ahol majd a poharakat és a többi dolgot eladnánk. És utána egy másik Flohmarkt, ahol az asztalok, székek, lábasok mennének el“ – ismertette a terveket a bécsi magyar vendéglős. A kiürített helyiséget 2026 januárjában kell átadni a bérbeadó társasháznak.
Szerő és forrás: Bognár László, volksgruppen.ORF.at