A háború miatt akadozhat egyes alapanyagok importja, ezeket mással pótolják az élelmiszergyártók.
Az ukrajnai háború miatt bizonyos élelmiszer-alapanyagokból hiány, vagy késedelmes szállítás léphet fel, emiatt a gyártóknak nem lesz más választásuk, változtatniuk kell a receptúrájukon.
Az első fecske már meg is jelent, a Nébih oldalán már olvasható is az ’Élelmiszer-összetevő helyettesítőben’, hogy a Szegedi Paprika Zrt. több termékét is bejegyeztette, nevezetesen az összetevők közül minden esetben sertészsírra cserélnék a napraforgóolajat – számolt be róla a Pénzcentrum.
A változtatás egyelőre 21 terméket érint a vállalatnál, olyan ételeket mint a konzerves babfőzelék lecsókolbásszal, töltött káposzta, húsgombóc paradicsom mártásban vagy éppen a lencsefőzelék kolbásszal. Ezekben az élelmiszerekben tehát a vállalat saját közlése szerint a jelenlegi Ukrán háborús helyzet miatti alapanyag beszerzési problémák szükségessé teszik, hogy a Szegedi Paprika Zrt. által gyártott készétel konzerv termékek esetében a napraforgó étolajat helyettesítsék.
Ez azonban valószínűleg nem csak ezt az egyetlen vállalatot fogja érinteni, az idő előrehaladtával és a háború elhúzódásával tömegesen jelenhetnek meg olyan gyártók, akik kényszerűségből kénytelenek lesznek ideiglenesen vagy akár tartósan változtatniuk a receptjeiken, és a napraforgóolaj helyett valami mást használni.
A receptúrák változása tehát akár tömegesen is várható, azonban ez a változás nem egyik napról a másikra fog megtörténni, hiszen a minőséget ugyanúgy tartani kell. És a hatóságnak is el kell számolni azzal, pontosan milyen összetevőkből készülnek az emberi fogyasztásra alkalmas, biztonságos élelmiszerek.
A teljes cikket a Pénzcentrum oldalán olvashatja!
Forrás: Pénzcentrum