A legtöbben csak savanyúság formájában ismerik és fogyasztják a céklát, pedig számos elkészítési módja van ennek a vitamindús zöldségnek. Édeskés ízét remekül lehet párosítani különböző húsételekhez, miközben szervezetünket fontos ásványi és nyomelemekkel tölti fel. A karácsonyi asztalon is kiválóan megállja a helyét, így egészséges és finom köretet tudunk biztosítani vendégeinknek.
Természetes gyógyszer a vérszegénység ellen
A zöldségek közül a céklának van az egyik legmagasabb vas és folsav tartalma, ami az alacsony hemoglobin szintre igazi gyógyír, valamint segít a vérképződésben is. Kismamáknak is kifejezetten ajánlott a fogyasztása, akik általános vashiánnyal küzdenek. A benne található C vitamin ráadásul segíti a vas felszívódását a szervezetben.
Az immunrendszert támogató betain tartalmának köszönhetően segít a betegségek megelőzésében, illetve a kialakult gyulladások gyorsabb regenerálódásában. Rendszeres fogyasztásával a magas vérnyomást is segít stabilizálni, valamint kálium tartalma miatt a szédülést és a szívritmuszavart egyaránt képes kordában tartani.
Segít megszépülni kívül-belül
A cékla nitrát tartalma segíti a sejtek oxigén szállítását, ami magasabb állóképességet eredményez sportolás és edzés közben. Kutatások kimutatták, hogy azoknak a férfiaknak, akik rendszeresen céklalét fogyasztottak sportolás előtt, három százalékkal javult a teljesítményük a megmérettetés folyamán.
Amennyiben valaki nem kedveli az ízét, úgy almával keverve nagyon finom smoothie készíthető belőle, ami olyan értékes vitaminokat tartalmaz mint a C, folát, kálium, vas, magnézium, nátrium, foszfor, szelén és cink. Hamar teltségérzetet okoz, így diétába is remekül beilleszthető.
Jelentős C-vitamin tartalma miatt az olyan bőrhibákkal is felveszi a harcot mint a pattanások és pigment foltok.
Cékla elkészítési módok, nem csak karácsonyra
A fűszeres ételeket kiválóan ellensúlyozza a cékla édeskés íze, így nem csak savanyúságként, de köretként is tökéletesen megállja a helyét a karácsonyi asztalon. Készíthetünk belőle salátát, amit kiegészíthetünk répával és almával, vagy az ínyencebbek sósabb fetasajttal is feldobhatják a receptet. Ízesítésként bátran használjunk sót és borsot, valamint a majonéz is remekül illik a cékla aromájához.
Akár a krumplipürét is helyettesíthetjük céklapürével, ami nem csak ízletes, hanem dekoratív köretként fog működni a tányéron. Ha igazi gourmet vonalat szeretnénk követni, habot is készíthetünk belőle, amit habzsákkal a tányérra nyomva egy előkelő fogást varázsol az ételből.
Rizses ételeknél nagyon népszerű a szakácsok körében a céklás rizottó, ami szárnyas ételekhez működik a legjobban. A kísérletező kedvű konyhatündérek akár desszertként a brownieba is belecsempészhetik, nagyon különleges ízélményt fog nyújtani.