Ugyancsak próbára tesznek bennünket az egyre gyakrabban ismétlődő hőhullámok. Bár az időjárást nem tudjuk befolyásolni, saját és családunk komfortérzetén sokat javíthatunk, ha megfogadjuk a szakemberek tanácsait. Hogyan táplálkozzunk a kánikulában? - erről kérdeztük Barkóné Polgár Judit dietetikust.
„Ahhoz, hogy a trópusi hőségben jobban érezzük magunkat, fogyasszunk sok hideg, alkohol-és koffeinmentes, alacsony cukortartalmú italt a nap folyamán.” – kezdta a Győr+ Média érdeklődésére a szakember, majd így folytatta: „Az izzadással elveszített ásványi anyagok pótlására jók a gyümölcslevek, pl. alma vagy dinnyelé, illetve a különböző gyümölcsteák. Ami a folyadék mennyiségét illeti, óránként igyunk meg egy 2-3 dl-es pohárnyit.”
Meleg időben a szervezet energiaszükséglete legalább 15 százalékkal csökken, tehát figyeljünk rá, mi kerül asztalunkra. Ne terheljük magunkat kalóriadús, nehezen emészthető ételekkel. Kerüljük az állati eredetű zsírokban gazdag ételek fogyasztását! Az ételkészítéshez használjunk növényi olajokat, a salátákat tálalásnál meglocsolhatjuk hidegen sajtolt szezámmag, olíva, tökmag vagy napraforgó olajjal, ezzel támogatva a zsírban oldódó vitaminok felszívódását.”
A zöldségek, gyümölcsök közül válasszuk a sötétebb, jól beérett példányokat a magas antioxidáns hatásuk miatt. A C, E-vitamint és béta-karotint tartalmazó görögdinnye, sárgadinnye, paradicsom, áfonya, sárgabarack, cékla, sárgarépa segítenek frissen tartani érrendszerünket és biztosítják a minőségi étkezést.
Fontos betartani, hogy naponta többször kevesebbet együnk. Indíthatjuk a napot könnyű reggelivel, például zabpehellyel, amibe tehetünk gyümölcsöt, vagy elkészíthetjük joghurttal. Ebédre fogyasszunk hideg krémleveseket. Bővelkedünk a zöldségekben, érdemes kipróbálni őket. Készíthetünk nyers salátákat, dúsítva párolt sovány csirkehússal vagy pulykacsíkokkal. Mindezt kiegészíthetjük kevés alternatív gabonával, azaz bulgurral, barna vagy jázminrizzsel, hajdinával vagy kuszkusszal. Vacsorára is tálalhatunk salátát, amihez jól illenek az alacsony zsírtartalmú sajtok, és a kefír is. A zabpelyhes túrógombóc, a cukkini fasírt, a morzsás karfiol kitűnőek a napot lezáró étkezésre, éppúgy mint a cukkinis-tejszínes (durum)tészta.
A kerti sütögetések szezonját éljük. Fogyasszunk magas fehérje- és alacsony zsírtartalmú tenger gyümölcseit párolva vagy grillezve. Grillezni nemcsak húst lehet, hanem sárgarépát, gombát, padlizsánt, cukkinit és különböző sajtokat.
Tehát kevesebb mennyiségű és könnyebb ételeket fogyasszunk, és akkor is igyunk, ha nem érzünk szomjúságot! Mindennap együnk valami sárgát, pirosat, zöldet, vagyis valami sötét színű gyümölcsöt, zöldséget, mert szervezetünk mindezt meghálálja. – hangsúlyozta Barkóné Polgár Judit dietetikus.