A legjobb méregtelenítők a zöld színű zöldségek és gyümölcsök, mivel magas víz-, klorofill- és rosttartalmuk van. A klorofill a zöld növényekben fotoszintézis útján keletkező pigmentanyag, ettől lesznek a levelek zöld színűek. A klorofill tisztítja a vért, hozzájárul a máj hatékony működéséhez és javítja a vérképet, magnéziumot tartalmaz.
Zöld saláták
Nyáron köszönjünk el a megfőzött zöldségektől, és töltsük fel a hűtőt friss saláta-alapanyagokkal: vásároljunk spenótot, rukkolát, fejes salátát, tépősalátát, bármit, amit szeretünk. A sötétzöld saláták karotinoidokat tartalmaznak, amiket a szervezet A-vitaminná alakít át – védi a bőrt a leégéstől, erősítve a káros sugárzás elleni védelmet. A zöld salátákat és spenótot keverjük karotintartalmú élelmiszerekkel: sárgabarack, sárga- és görögdinnye, sárgarépa, paradicsom, rózsaszín grapefruit, mehet hozzá még lazac, tojás, cayenne bors, és máris kész a finom saláta.
A legfontosabb zöldek: brokkoli, spenót, zöldbab, kivi, uborka, zöldborsó, alga, zöld búzafű és a saláta-félék.
Zöld tea
Az egyik legüdítőbb nyári ital, amely ízletesebb, mint a víz, mert teli van antioxidánsokkal, ugyanakkor pedig hidratál. A zöld tea hasznos lehet a rák és a szívbetegségek elleni küzdelemben, a koleszterinszint csökkentésében, az anyagcsere rendbetételében és késleltetheti a demencia kialakulását is. Meleg időben érdemes jeges tea formájában készíteni, hiszen egészséges alternatívája az üdítőknek, jobban frissít, mint a szénsavas italok.
Savanyú citrom
A lime gyümölcsöt íze miatt gyakran a citromhoz hasonlítják, de annál savanyúbb, jellegzetesebb, és a zöld színű termés mérete kisebb. A magyarul savanyú citromnak nevezett lime-ot elsősorban italok, főként koktélok ízesítésére használják, gyümölcséből savanyúságokat, savanyú mártásokat készítenek, de egyes ételeknek is fontos összetevője. C-vitamin tartalma jelentős, amit a nyári hónapokban is értékel a szervezetünk. Antioxidánsokban, flavonoidokban is rendkívül gazdag, és az emésztésünket is segítheti, ha egy teáskanál lime levet egy pohár langyos vízzel, egy teáskanál mézzel összekeverünk, majd megisszuk étkezések után.