Krémes, vaníliás, szájban olvadó, gyorsan, kevés hozzávalóból elkészíthető isteni édességet hoztam, melyet hidegen és melegen is fogyaszthatunk. A desszert fénypontja a roppanós karamellréteg, melyet áttörve érkezünk meg az illatos krémhez.
Hozzávalók 4 adaghoz:
250 ml habtejszín
100 ml tej
100 g cukor
2 egész tojás
fél vaníliarúd
A tejszínt, a tejet és 25 g cukrot a vaníliarúddal együtt felforraljuk, közben egy másik tálban a tojássárgáját és a fehérjét 25 g cukorral kikeverjük.
A felforralt tejből a vaníliarudat kivesszük, majd a tojásos keverékhez öntjük az egészet, habosra keverjük és formába öntjük. Használhatunk szufléformákat, ha nincs, kis porceláncsésze is tökéletes. Vízgőzben 120 fokon 80-90 perc alatt megsütjük, úgy, hogy egy magas falú tepsibe vizet töltünk, ebbe helyezzük a megtöltött formákat.
Tálalás előtt szórjunk kristálycukrot a tetejükre, állítsuk a sütőt grill fokozatra, és 5-10 percig pirítsuk, míg a cukor megkaramellizálódik a tetejükön.