Dübörög az esküvőszezon. Vannak párok, akik cukrászdából, cukrászoktól rendelik az aprósüteményt, de sok háznál még él a hagyomány, hogy a család asszonyai sütik meg az édes és sós süteményeket. A mézes zserbót mindenki ismeri, de mindenki máshogy készíti.
GRÍZES MÉZES ZSERBÓ
Hozzávalók a tésztához: 60 dkg liszt, 6 dkg zsír vagy 10 dkg margarin, 16 dkg cukor, 2 egész tojás, 5 evőkanál olvasztott méz, késhegynyi szódabikarbóna.
A töltelékhez: 1 liter tej, gríz, ízlés szerint cukor, 15-20 dkg margarin, baracklekvár.
Elkészítése: A tésztához valókat jól összedolgozzuk, és 4 lapot sütünk belőle. Tejbegrízt főzünk, de nem túl sűrűt. Még langyosan beledaraboljuk a margarint. Jól összekeverjük és kettéosztjuk. Az egyik felét az alsó tésztalapra kenjük, rátesszük a második lapot, arra baracklekvár kerül. A következőre kenjük a gríz másik felét, és azt lefedjük a negyedik lappal. A tetejét porcukorral hintjük meg, de csokimázzal is bevonhatjuk.
MÉZES ZSERBÓ
Hozzávalók a tésztához: 55 dkg liszt, 2 egész tojás, 3 dkg margarin, 1 kávéskanál szódabikarbóna, 2 evőkanál méz, 3 kanál tej, 15 dkg cukor.
Elkészítése: A hozzávalókat egy edényben összemelegítjük és még melegen 55 dkg liszttel összegyúrjuk. Három részre osztjuk, vékonyra nyújtjuk és a tepsi hátán megsütjük. Jó, ha előtte a tésztát pihentetjük 1/2 órát!
Krém: 20 dkg cukor, 1 csomag vaníliás cukor, 15 dkg margarin.
A hozzávalókat habosra keverjük, 1/2 liter tejben 4 evőkanál grízt megfőzünk, ha kihűlt, belekeverünk 1-2 kanál rumot vagy rum – aromát, ezt jól összedolgozzuk és megkenjük a lapot.
Máz: 3 evőkanál víz, 5 evőkanál cukor, 2 evőkanál kakaó. Ezeket összefőzzük, ha kicsit hűl, ráöntjük a süti tetejére.
MÉZES KRÉMES ZSERBÓ
Hozzávalók a tésztához: 1 kg finomliszt, fél kg méz, 20 dkg vaj, 20 dkg porcukor, 2 egész tojás, 2 db tojássárgája, 2 teáskanál szódabikarbóna, 2 teáskanál fahéj, 1 citrom reszelt héja.
Elkészítése: A hozzávalókat összegyúrjuk, majd 4 egyforma méretű lapot nyújtunk. A tepsit óvatosan
kenjük meg olajjal, erre tegyük a tésztát. Előmelegített sütőben, 200 fokon megsütjük, 20-30 perc alatt.
A krém hozzávalói: 1 liter tej, 7 dkg vaníliás puding, 25 dkg vaj, 25 dkg porcukor.
Elkészítése: A tejet felfőzzük a pudinggal. A vajat habosra keverjük a porcukorral, majd
mikor teljesen kihűlt a puding, összekeverjük vele. A szintén kihűlt mézeslapokat rummal meglocsoljuk és megtöltjük krémmel, végül a tetejét bevonjuk csokoládémázzal.