Az ünnepi menü része lehet az a fogasrecept, amit a figyelmükbe ajánl Kovacsics „Koksza” István.
Az adás érdekessége, hogy ezt az ételt egy kedves barátjával, Rosta Roland rendőr őrnaggyal készítette el a séf, az együttműködésük eredménye a Győr+ TV-ben látható a Panír legfrissebb adásában.
Hozzávalók 4 főre:
- 1 fej salotta vagy vöröshagyma
- 20 dkg koktélrák (garnélarák 100/200 méret)
- 5 dl főzőtejszín
- 2 gerezd fokhagyma
- só
- fehérbors
- 1 dl fehérbor
- 1 csokor kapor
- 1 kg fogasfilé
- 40 dkg rizs
- 1 dl olívaolaj
- 50 g teavaj
- fél citrom
A hagymát vágjuk nagyon apróra, majd az olívaolaj felén pirítsuk le. Adjuk hozzá a garnélákat, a kaprot, a sót és a borsot, és pirítsuk tovább. Addig kell pirítani, amíg minden lé elforr alóla. Adjuk hozzá a vajat, a fél citrom levét. Ha felolvadt a vaj, adjuk hozzá a tejszínt és a fehérbort, majd forraljuk mártás állagúvá.
Az olívaolaj másik felét öntsük egy tiszta serpenyőbe, a fogasszeleteket lassú tűzön oldalanként kb. 4-4 percig süssük meg benne. Tálaláskor a mártásunkkal nyakon borítjuk és köretnek rizst adunk hozzá.