A negyvennapos böjti önmegtartóztatás nemcsak a lelkünknek, hanem a testünknek is jót tesz. Az év végi, farsangi dőzsölés után kitisztul a szervezetünk, pár felesleges kilótól is megszabadulhatunk.
Válogassunk bátran a vegetáriánus, vegán receptek közül, fogyasszuk változatosan a gabonaféléket, zöldségeket, gyümölcsöket! Egy tradicionális szigetközi halászlevet és egy különleges, francia zöldséglevest hoztam most, melyeket nagyon egyszerűen, gyorsan elkészíthetünk.
Szigetközi halászlé
Hozzávalók:
2 kg ponty
25 dkg sertészsír
1 kg dunai apróhal
1 kg vöröshagyma
0,5 kg paradicsom
0,3 kg zöldpaprika
Só ízlés szerint
100 g fűszerpaprika
Elkészítés:
A sertészsíron a hagymát, a paprikát és a paradicsomot lepirítjuk, azután a halaprólékot beleöntjük. Rászórjuk a fűszerpaprikát, pirítjuk vele egy kicsit, sóval ízesítjük, majd felöntjük vízzel. Addig főzzük, amíg a hús le nem válik a csontról. A teljes főzetet lepasszírozzuk, majd ebbe a hallébe halszeleteket belefőzzük.
Céklaconsommé szecsuáni borsos ropogóssal
A consommé egy francia klasszikus, kristálytiszta, teljesen zsírtalanított erőleves. Készülhet marhából, csirkéből, vadból, de akár halból vagy zöldségből is.
Hozzávalók:
10 dkg vöröshagyma
20 dkg sárgarépa
10 dkg petrezselyemgyökér
10 dkg zeller
30 dkg cékla (20 dkg apróra, 10 dkg hasábra vágva)
5 dkg vaj
1,5 liter víz
só, 10 szem bors
Elkészítés:
A vajon megfonnyasztjuk a finomra vágott hagymát, hozzáadjuk a karikára vágott zöldségeket. Megpároljuk a zöldségeket, sózzuk, hozzáadjuk a borsot, majd felöntjük vízzel. Addig főzzük, amíg minden zöldség meg nem puhul, a végén leszűrjük. A 10 dkg, hasábokra vágott céklát vajon megpároljuk és tálalásnál adjuk betétként a levesbe.
Panír című főzőműsorunk valamennyi adását visszanézheti IDE kattintva!