Újabb szuper recept, nem csak nyárra, a Győr+ Televízió séfjétől.
Hozzávalók 2 személyre:
30 dkg sima búzaliszt
1-2 csomag élesztőpor vagy fél-egy csomag élesztő
extra szűz olívaolaj
meleg víz
só
A lisztet először ha hideg helyiségben tároljuk, majd szobahőmérsékletre helyezzük sütés előtt kb. 20 perccel. De még jobb, ha kifejezetten meleg helyen pihentetjük. Ha nincs időnk erre, el is maradhat, de meleg liszttel könnyebben megkel majd a tészta.
A lisztet elkeverjük az élesztőporral, vagy 1 dl meleg vízbe morzsoljuk az élesztőt és felfuttatjuk, és ezt adjuk a liszthez. Én, ha tehetem, friss élesztővel készítem a pizzát. Kevesebb élesztővel vékonyabb, ropogósabb lesz a tészta, többel pedig egész vastag, puha, a héja meg ropog.
Megsózzuk és annyi meleg vízzel, hogy közepesen kemény tésztát kapjunk, összegyúrjuk. Nagyjából el kell válnia az edény falától. Ezután egy pici olajat adunk hozzá, és tovább gyúrjuk. Ha szépen egybeáll, közepesen kemény és nagyon jól elválik az edénytől, akkor jó. Ha kell, még adhatunk hozzá olajat. Ha túl lágy lett valamiért, egy kis liszt kell bele. Ezután cipó formájában a tálban hagyjuk, letakarjuk es kb. fél órát kelesztjük.
Közben elkészítjük a pizzaszószt és a feltéteket. A szósz szinten ízlés dolga, a legegyszerűbb, leggyorsabb a ketchup. Nekem ez a kedvencem: 1:1 arányban össze kell keverni egy kis konzerv natúr paradicsom pürét és hideg vizet. Ezután már csak fűszerezni kell, és szép simára elkeverni. Egy jól bevált pizza fűszer keverék: 1:1 arányban oregánó, bazsalikom, kakukkfű, zsálya, majoránna, borsikafű. A szószt lehet persze sózni is, vagy zúzott fokhagymát hozzáadni.
Közben a sütőt is előmelegítjük.
Ha megkelt a tészta, kiolajozunk egy tepsit vagy sütőlapot. Kinyújtjuk a tésztát és belehelyezzük, a tetejét is megkenjük egy kevés olajjal. Betesszük a már jó forró sütőbe, elősütjük. Akkor jó, ha már nem látszik nyersnek a teteje, de még nem pirul nagyon. Ha az elősütéssel készen vagyunk, kivesszük, megkenjük szósszal, megszórjuk mindenféle finomsággal, a tetejére reszelt sajtot szórunk, majd megy vissza a sütőbe. Ha már szép piros a pizza széle, és a teteje is jól néz ki, készen is van.
Végezetül néhány tipp, hogy mit lehet rátenni:
- Kalifornia pizza: szeletelt csiperke, konzerv kukorica, csíkokra vagy kockákra vágott gépsonka.
- Hawaii: gépsonka, ananász
- Margarita: a sajt tetejére paradicsomszeletek, egyszerű, olcsó, finom.
- Tonhalas: konzerv tonhal apró darabkákban, hagyma finomra vágva vagy karikákban, a tetejére paradicsom.
- Mexikói: vörös bab, kukorica, előre párolt darált marhahús, a sajt tetejére baconszalonna szeletek