Vajon miért hívjuk Dubarry-szeletnek a karfiolos, mártásos húsételt? A lényeg, hogy máig több karfiolos étel őrzi Du Barry grófnő nevét. Lássuk, hogy készül sertésszűzből ez a fejedelmi fogás, Koksza módra!
Dubarry-sertésszelet
Hozzávalók 4 főre:
80 dkg sertésszűz
30 dkg reszelt sajt
10 dkg teavaj
10 dkg liszt
8 dl tej
40 dkg karfiol
Tízdekás szeleteket vágunk a húsból, enyhén kiklopfoljuk őket. Egy serpenyőbe kis zsiradékot teszünk és a hússzeletek mindkét oldalát megkérgezzük.
Bekapcsoljuk a sütőt 160 fokra. Egy edényben feltesszük a karfiolt főni, 10-13 perc alatt meg is puhul. Közben elkészítjük a besamelmártást: a vajat felolvasztjuk, hozzáadjuk a lisztet, elkeverjük, majd hozzáöntjük a tejet. Egy csipet só, bors és szerecsendió kerül még bele. Dolgozzunk habverővel, így nem csomósodik be a mártásunk és szép, krém állagú lesz.
Ha mindennel megvagyunk, a húsra ráhalmozzuk a karfiolt, erre jön a besamel mint egy kis tető. Végül megszórjuk a reszelt sajttal és mehet is a sütőbe. Köretnek nagyon jól passzol hozzá a petrezselymes burgonya.