“Koksza” ünnepi receptjei

Győr+ Orosz Sándor
2022.12.22. 20:26

Kovacsics ,,Koksza” István, a Révész séfje ezúttal ünnepi ételek receptjeit osztotta meg velünk.

Mandulás ropogós

Hozzávalók:

2 db tojás, 5 dkg kristálycukor, 1 kávéskanál gyömbér, 2,5 evőkanál átszitált finomliszt, 1 evőkanál tejszín, 2 dkg puha vaj, 1 marék mandula

A mandulát egy serpenyőben kicsit megpirítjuk, majd félretesszük. Egy nagy tepsit szilikonlappal vagy sütőpapírral kibélelünk. Egy pici vajjal meg kell kenni a szilikonlapot vagy a papírt. A maradék vajat felolvasztjuk. A tojásfehérjét és a cukrot kézi habverővel felverjük, fontos, hogy ne legyen belőle kemény hab, krémes állagot kell kapnunk. A felvert habba beleszitáljuk a lisztet, mehet bele a gyömbér, folyamatosan keverjük. A felolvasztott vajjal és a tejszínnel csomómentes krémmé keverjük. Ha ezzel megvagyunk, evőkanál segítségével nagyobb távolságokra kis halmokat rakunk és az előmelegített sütőben 175 fokon 8-10 percet sütjük. Akkor jó, ha ropogós és a széle aranybarna. Ekkor ki lehet venni és nagyon gyorsan meg kell hajlítani a ropogósokat. Nagyon finom kis borkorcsolya, remek kiegészítője a karácsonyi asztalnak.

Aszalt szilvával töltött kacsacomb

Hozzávalók: 30-40 dkg kacsacomb, 1 evőkanál étkezési zselatin, 10 dkg aszalt szilva, 5 dkg füstölt sajt, 10 dkg pulyka- vagy csirkemell.

A combokat szépen egészben kicsontoztuk, a lelógó részeket levágjuk, téglalap formát kell, hogy kapjunk. Ha ez megvan, az aszalt szilvát kis kockákra vágjuk, a sajtot lereszeljük, a csirke- vagy pulykahúst a levágott kacsarészekkel ledaráljuk.
Összekeverjük az egészet, sózzuk, hozzáadjuk a zselatint. Ezt a masszát ráhelyezzük a kiterített kacsacomb szélére, majd óvatosan feltekerjük, mint a palacsintát. Folpackba tekerjük, mint egy szaloncukrot, szorosan kiszorítva a levegőt belőle. A végén alufóliába is beletekerjük. 100-110 fokon 3 órát sütjük, majd jól kihűtjük. Ha kidermedt, kicsomagoljuk és felkarikázzuk. A húskarikákat sütőben vagy serpenyőben megpirítjuk. Köretnek jó hozzá a burgonyapüré, a ludas kása vagy a petrezselymes burgonya.

Kapcsolódó témák: #étel | #főzés | #Főzőműsor | #karácsony | #Panír | #recept | #ünnep |