Nemzetközi mezőnyben, több mint száz csapat közül bizonyult legjobbnak a Széchenyi István Egyetem Mezőgazdaság- és Élelmiszertudományi Kar „Óvári Gazdászok” nevű hallgatói gárdája az Agrovirtus országos digitális agrármenedzsment-versenyen. Az elért eredmény az innovációt és a modern agármegoldásokat előtérbe helyező intézmény gyakorlatorientált képzési színvonalát is jól tükrözi.
A Széchenyi István Egyetem Mezőgazdaság- és Élelmiszertudományi Karának 1800-as évek elejére visszanyúló hagyományai párosulnak a jövőbe tekintő, innovatív szemléletmóddal. Az intézmény rendkívül erős gyökerekkel rendelkezik a műszaki és informatikai tudományok terén, s a mosonmagyaróvári kar erre építve kutatja a modern mezőgazdasági megoldásokat, a precíziós gazdálkodás fejlesztési lehetőségeit. A magas színvonalú tudományos tevékenység hasonló minőségű oktatással párosul, amely a hallgatók által elért eredményekben is megmutatkozik.
A kart képviselő „Óvári Gazdászok” több mint száz csapat közül bizonyult a legjobbnak az Agrovirtus digitális agrármenedzsment-versenyen. A megmérettetés során a hallgatók piaci környezetet szimuláló feladatokat oldottak meg, s ennek segítségével válaszoltak az agrárdigitalizáció jelentette kihívásokra. A verseny rangját mutatja, hogy idén már húsz ország fiataljai küzdöttek a győzelemért, amelynek során valós agrárvállalatok problémáira kellett lehetséges megoldásokat kidolgozniuk. A legjobb tíz csapat bejutott a döntőbe, ahol a mosonmagyaróvári kar hallgatói végeztek az első helyen, és nyerték el az egymillió forintos fődíjat.
A csapat tagjai a növényorvos mesterképzésen végzős győri Koncz Bátor Menyhért, a szintén Győr-Moson-Sopron megyei Dunaszigetről érkező másodéves növényorvos mesterszakos Stencinger Dávid, a Veszprém megyei Zircről származó mezőgazdasági és élelmiszeripari gépészmérnök alapszakos Torkos Marcell és a Komárom-Esztergom megyei Dadon élő Zsebő Sándor PhD-hallgató voltak, akik egy zalai cég fejlődési irányát határozták meg. „Olyan innovatív ötletet kerestünk, ami a mai piaci környezetben valós sikerrel kecsegtet, ezért választottuk az áfonyatermesztést. Tervünkben az öthektáros területről betakarított gyümölcsöt a cég maga dolgozza fel, méghozzá liofilizálással. Az eljárás lényege, hogy a liofilizáló gépben mínusz negyven fokra hűtik le az áfonyát, vákuumot képeznek, ennek hatására úgy távozik a nedvesség, hogy a beltartalmi érték nem sérül. Így hosszú ideig eltartható, egészséges élelmiszert állítunk elő” – ismertette a nyertes projektet Zsebő Sándor. Hozzátette, piackutatást is végeztek, és gyakorlatilag nincs az a mennyiség, amit ne venne fel a piac, olyan keresett termékről van szó.
Torkos Marcell kérdésünkre elmondta, a zsűritől nagyon pozitív kritikákat kaptak, amelynek tagjai igazán innovatív, alapos munkának titulálták prezentációjukat. „Az összes előadás közül a legéletszerűbb, gyors megtérülésű, valós piaci igényeket kiszolgáló ötlettel álltunk elő” – summázta. „A Széchenyi István Egyetem mosonmagyaróvári karán biztos alapokat kaptunk, olyan képzést, amelynek révén bátran bele tudtunk vágni a munkába, és tanáraink menet közen is ott álltak mellettünk, segítették a kutatásainkat” – fűzte hozzá Stencinger Dávid.
Koncz Bátor Menyhért azt emelte ki, hogy a versenyen rengeteg tapasztalatot gyűjtöttek, amit később, munkájuk során is fel tudnak majd használni. A fiatalok hozzátették, a döntő egy jelentős mentorprogrammal párosult, amelynek köszönhetően széles körű kapcsolatokra tettek szert. Neves szakemberek, cégvezetők keresik meg és invitálják találkozókra őket, ami jelentős előnyt jelent a jövőbeni elhelyezkedésük szempontjából.
A győzteseket dr. Szalka Éva, a Széchenyi István Egyetem Mezőgazdaság- és Élelmiszertudományi Karának dékánja, valamint dr. Zsédely Eszter, dr. Kovács Attila és dr. Molnár Zoltán dékánhelyettesek köszöntötték. „Nagy büszkeség a hallgatóink kiváló szereplése, hisz 116 csapat közül ők nyújtották a legjobb teljesítményt. A zsűri értékelése egyetemünk és karunk felé is nagy elismerés” – emelte ki a dékán, aki nemcsak gratulált a nyerteseknek, de arra is kérte őket, hogy az utánuk jövő fiatalokat mentorálják, segítsék hasonló sikerek elérésében.
A Széchenyi István Egyetem mosonmagyaróvári karának másik csapata, a Greenleaf is szép eredményt ért el azzal, hogy szintén bejutott a legjobb tíz közé.
Nyitókép: Dr. Molnár Zoltán, Stencinger Dávid, Torkos Marcell, dr. Zsédely Eszter, dr. Szalka Éva, Zsebő
Sándor, Koncz Bátor Menyhért, dr. Kovács Attila