Káposztafesztivál Győrújfalun: a Győr+ Rádió csapata második lett a főzőversenyen!

Havassy Anna Katalin-Kárpát Zsolt Fotó: Ács Tamás
2024.10.26. 19:14

Remek kezdeményezés valósult meg Győrújfalun szombaton: Káposztafesztiválra hívtak és vártak mindenkit, aki szereti a káposztát és a jó hangulatot. Utóbbiról a Győr+ Rádió a helyszínen gondoskodott, sőt, a csapat úgy döntött, a főzőversenyre is benevez. Remek ötlet volt, hiszen rádiós kollégáink elhozták az ezüstérmet a székelykáposztájukkal!

Az idő őszi volt, szó se róla, egy kis napsütésnek azért lehet, hogy örültek volna a résztvevők. Viszont mindenkit kárpótolt a remek hangulat és a vállalkozó szellemű csapatok, akik úgy döntöttek: megmutatják főzőtudományukat.

S mivel a Győr+ Rádió a helyszínről jelentkezett, úgy döntöttek: kiállítanak egy csapatot és bográcsban főtt székelykáposztával neveznek. Hogy még autentikusabb legyen az összhatás, igazi tűz fölött főtt a káposzta és a jóféle hús, amelyet már természetesen előző nap beszerzett Ferenczy Balázs és Mihályi Orsi, a fát és bográcsot Nagy Roland hozta, de mindenki alaposan kivette a részét az előkészületekből. A szervezők egyébként a savanyúkáposztát minden csapat számára biztosították, a vásárlást pedig annak tudatában kellett mindenkinek megoldani, hogy eldöntötték, mit is készítenek.

Persze ellenfeleket szép számmal kaptak kollégáink. Többek között a Győrújfalui Győztes Ragu is ott rötyögött a kondérban, amellyel az Ízőrzőkbe is bekerültek a csapattagot, s taroltak több nyári főzőversenyen is.: „A Csokinyuszi nevű csapat főzi ezt a szerintünk győztes fogást, s bár nagyon örülünk, hogy eljöttek a győrzámolyiak is, de már az elején üzennénk nekik: semmi esélyetek a győzelemre, hiszem mi is itt vagyunk!”mosolygott csibészesen Ágoston Lajos, a „ragusok” egyik tagja.

A Győr+ Rádió csapatából Bajzát Zsuzsi elmondta, izgatottan készültek a mostani eseményre, mert eddig ahányszor kitelepültek, csak részesei voltak az eseményeknek, de ezt a fajta „melót” eddig nem tudták beletenni a rendezvényekbe.

„Örültünk, hogy ez most egy kicsit más lesz. Tanakodtunk, s őszintén megmondom, az is benne volt a pakliba, hogy egy jó kis káposztás tésztát csinálunk, de azért éreztük, hogy ez bográcsban nem annyira megvalósítható. Szóval maradtunk a klasszikusnál: székelykáposztát főzünk! Mindenki összeadta a legjobb belevalókat: volt aki házi zsír, házi kolbászt, szalonnát hozott, s a munka is megosztva zajlott. A titkos összetevőt, a szeretetet is beletettük, mert azt egyszerűen muszáj! Nagyon bízunk benne, hogy az eredmény finom lesz és a zsűri is értékeli majd az ételünk!” – mesélt a részletekről főzés közben Bajzát Zsuzsi, akinek a férje már több családi napon bizonyította, igazán ügyesen bánik a fakanállal.

Természetesen míg a csapatok lelkesen főzőcskéztek, rengetek kísérő program is zajlott, a káposzta, a néphagyomány és a kultúra jegyében is.

„Amikor megálmodtuk ezt a rendezvényt, akkor azt is célként tűztük ki magunk elé, hogy legyen majd egy hagyománya a Győrújfalui Káposztafesztiválnak”felelte kérdésünkre Karácsony József, főszervező és polgármesteri biztos, majd így folytatta: „Hosszú időkre visszanyúlik Győrújfalu káposzta termesztése, savanyítása, tárolása, s ennek szeretnénk most nem csak emléket állítani, hanem tovább is vinni a tudást, a fortélyokat. Ezért készülnek káposztás ételek, s megmutatjuk miként kell a káposztát megfelelően gyalulni, savanyítani. Az is fontos, hogy azt is megtanuljuk, hogyan kell tárolni, hogy sokáig használható legyen. Szerencsére az emberek jól fogadják a rendezvényeket, a hagyományőrzést, így sokan érdeklődnek. Szerveztünk persze sok, más egyéb programot is ide a régi Manótanyára, hogy mindenki megtalálhassa a kedvére valót!” – zárta Karácsony József, s valóban, ahogy körbenéztünk, tényleg megtelt élettel a terület, na meg persze mindent belengett a készülő ételek jellegzetes, kellemes illata.

A rendezvény egyik sátrában igazi csodavilág elevenedett meg: mintha nagyszüleink otthonába léptünk volna be. Akik jártak ilyen konyhában, azoknak édes nosztalgia volt, akiknek pedig ismeretlen ez a fajta múlt, most bepillantást nyerhettek elődeink életébe.

Megőriztünk mindent a régiektől, hogy megmutathassuk, hogy régen miket használtak a konyhában.” – mutatott körbe Ráblné Surányi Zsuzsanna, s így folytatta:

„Hiszen nem voltak mindig gépek. Birsalmasajtot is hoztam magammal, amelyet a káposzta savanyításhoz is használták egykor. A kalácsot pedig én magam sütöttem. A zsűrizés során figyelni fogok elsősorban az ízekre, de persze a látványra is.” – hangsúlyozta, mivel ítészként is részt vesz a káposztafesztiválon.

S úgy tűnik, Zsuzsanna ízlését is sikerült eltalálni a Győr+ Rádió csapatának, hiszen kollégáink olyan székelykáposztát készítettek, ami egyenesen a második helyig juttatta őket. Érhetően nem kis büszkeséggel vették át a nekik járó serleget, s boldogan falatoztak mindenki káposztás fogásából.

„A káposztás ételek többségében az a jó, hogy felmelegítve még finomabbak. Ellentétben a szerelemmel! – tudja, nem véletlen ez a mondás sem…” – kacsintott ránk huncutul egy lelkes főző-bajtárs, akik bár most nem értek el helyezést, de láthatón roppant jól érezték magukat. Állítólag jövőre találkozunk! Legyen így!

Galéria: Ács Tamás

Kapcsolódó témák: #főzőverseny | #Győr+ Rádió | #győrújfalu |