10 év után ismét elnyerte az Év Pincészete Díjat a Pannonhalmi Főapátság, ezzel a térségünkben magas színvonalon működő pincészet lett az első hazánkban, amelyik másodszorra érdemelte ki a rangos elismerést. A kitüntetést csütörtökön ünnepélyes keretek között vették át a pincészet képviselői Pannonhalmán, ahol elhangzott az is: a szakrális értékeken alapuló intézmény lámpásként világít a magyar borászat egén.
A Magyar Bor Akadémia, a Hegyközségek Nemzeti Tanácsa, a Magyar Szőlő- és Bortermelők Szövetsége a covid okozta három év kihagyás után 2023-ban ismét átadta az Év Pincészet Díjat. A szervezők 850 jelölőlapot küldtek ki, így nem egy szűk plénum döntött az elismerésről, hanem jeles borászok, borszakmai szervezetek, a gasztronómia, a művészet és a tudomány meghatározó személyiségei, mindazok, akiknek rálátásuk van Magyarországon a szőlő-, és borágazatra.
„Nagyon nagy értéket képvisel ez a díj, széles szakmai és társadalmi alapokon nyugszik. A beérkezett nyomtatványok alapján hárman kerültek a legjobbak közé, a Takler Borbirtok, Gere Attila Pincészete valamint a Pannonhalmi Főapátság Pincészete. Végül a szervező három szakmai szervezet elnöksége, annak 26 tagja szavazott a nyertesről. Eddig is nagyon fontos és értékes volt ez az elismerés, de most tényleg az egész ágazat véleménye tükröződik ebben a díjban” – árulta el a Győr+ Médiának Koch Csaba az akadémia elnöke.
A szakember hozzátette, ahhoz, hogy valaki kiérdemelje ezt a kitüntetést, ahhoz nem egyszerűen jó borokat kell készítenie, nem egyszerűen jónak kell lennie a borászoknak, hanem egy nagyon komplex egységben kell működni, a szőlőtermeléstől az elkészült nedűig mindenben maximumot kell nyújtani.
Pannonhalmán az apátság úgy fogalmazta meg a szándékát a borászat létrehozásával, hogy szeretne legalább olyan minőséget a borban látni, mint amit maga a főapátság képvisel. Fontos tevékenységei mellett bebizonyosodott, hogy a bor közösségteremtő ereje ugyan olyan jelentőséggel bír az apátság számára, akárcsak a borászat dolgozóinak. Vagyis ha Pannonhalma egy integrált, központi hely kíván lenni, akkor ebben a borkultúra is egy fontos eszköz lehet. A többi között erről is beszélt a csütörtöki rendezvény kezdetén Liptai Zsolt főborász.
A találkozón a vendégek elsőként megkóstolhatták a pincészet minőségi nedűit, majd megtekinthették a létesítmény működését, annak csodálatos panorámájával, az épített szakrális környezet szomszédságában, a Szent Márton-hegy délkeleti lábánál.
Az ezeréves hagyományokkal rendelkező pannonhalmi szőlő- és borkultúra az ezredforduló után, pontosan két évtizede éledt fel újra Csipkerózsika álmából. A Főapátság újkori bortörténelmének húsz évjárata során a kezdeti 40.000 palack mára megtízszereződött. A 2003-ban épült és mintegy 2200 négyzetméter alapterületűvé bővült, a monostor tövében található pincében és borházban a hagyományok ápolása mellett a fajtaszerkezethez maximálisan igazodó újszerű technológiával kerül sor a Pannonhalmi Főapátság ültetvényeiről származó szőlők feldolgozására.
A hazai borok egyre népszerűbbek, magas minőséget képviselnek a nemzetközi piacon is. A tudatos borfogyasztás azonban Liptai Zsolt szerint is elengedhetetlen. „Magam is örülnék, ha a most még tizenéves gyermekeim felnőve, társaságban vagy baráti rendezvényeken az égetett szeszes italok helyett, finom borokat fogyasztanának. Van a társadalomban egy változás, ha úgy tetszik a borfogyasztásnak lett egyfajta divatja is, és nekünk törekednünk kell arra, hogy a folyamatos magas minőséget biztosítva, valami kristályosabbat, letisztultabbat nyújtsunk a borszerető közönségnek. Ezért szűkítjük például a termékpalettánkat, hogy koncentráljunk arra, mi az, amiben igazán jók tudunk lenni” – mesélte portálunknak a pincészet főborásza.
A rendezvény a Viator Étteremben zárult, ahol 17. alkalommal adták az Év Pincészete vándordíjat, a hozzá tartozó „Szőlősgazda” szoborral, mely Madarassy István, Kossuth-díjas ötvös- és szobrászművész alkotása. A megjelenteket Hortobágyi T. Cirill köszöntötte.
“Eleink a nyugatról jövő szerzetesek, az ókori alapukon nyugvó termesztési módszereket hozták el Pannonhalmára, így a kezdetektől életünk szerves része a szőlőtermesztés, a borászat” – idézte fel a múltat a főapát. “Nem kis büszkeséggel emlékezek arra az 1998-ban indult útkeresésre, mely 2002-ben kiteljesedett, amikor a pincészet alapkövét letettük. Éppen 20 éve pedig átadhattuk az épületet, hálás vagyok mindenkinek aki ebben közreműködött, rengeteg eredményt tudhatunk magunk mögött” – fogalmazott Hortobágyi T. Cirill.
Az ünnepi programban közreműködött Sárik Péter, Erkel-díjas jazz- és zongoraművész, valamint Berki Tamás énekes is.
TV-s szerkesztő: Ficsór Dávid, P. Csapucha Adrienn