A férfi vízilabda-válogatott 26 év után kapott ki a spanyoloktól

MTI Fotó: MTI/Illyés Tibor
2024.07.30. 22:30

A magyar férfi vízilabda-válogatott 10-7-re kikapott kedden Spanyolországtól a párizsi olimpián, a csoportkör második fordulójában.

A spanyolok 26 év után tudtak nagy tornán (vb, Eb, olimpia) nyerni a magyarok ellen.  

Varga Zsolt együttese, amely vasárnap 13-12-re verte a franciákat, csütörtökön a japánokkal, szombaton az ausztrálokkal, hétfőn pedig a szerbekkel játszik.

A férfi vízilabdatornán a 12 résztvevő két hatos csoportban szerepel, a négy-négy legjobb jut a negyeddöntőbe, ahol keresztbe játszanak majd.

Eredmény:
férfi vízilabda, B csoport, 2. forduló:
Spanyolország-Magyarország 10-7 (2-1, 2-2, 4-3, 2-1)
gólszerzők: Munarriz, Granados, Larumbe 2-2, Sanahuja, Cabanas, De Toro, Famera, illetve Angyal 2, Vigvári Vi., Zalánki, Vámos, Fekete, Manhercz

Magyarország: Vogel Soma – Vigvári Vince, Manhercz Krisztián, Jansik Szilárd, Molnár Erik, Nagy Ádám, Zalánki Gergő – cserék: Angyal Dániel, Vámos Márton, Fekete Gergő, Hárai Balázs

A két csapat jól ismeri egymást, rendszeresen készül közösen a nagy világversenyekre, így volt ez az olimpia előtt is, ezúttal a magyarok látogattak Barcelonába, ahol kétkapus edzések szerepeltek a programban, meccset nem játszottak.    

A spanyolok az 1998-as perth-i vb-döntőben 6-4-re legyőzték a magyarokat, azóta azonban, azaz 26 éve egyetlen nagy tornán (világbajnokság, Európa-bajnokság, olimpia) sem tudtak diadalmaskodni riválisuk felett. Legutóbb a fukuokai világbajnokság elődöntőjében találkozott a két csapat, akkor a későbbi győztes magyarok Manhercz Krisztián utolsó másodperces emlékezetes góljával diadalmaskodtak, három évvel ezelőtt a tokiói olimpián pedig a bronzmeccsen nyertek Jansik Szilárdék.

Fotó: MTI/Illyés Tibor

A spanyolok, akik az ausztrálok 9-5-ös legyőzésével kezdtek, az elmúlt négy világbajnokságon egyformán dobogósak voltak, a 2022-es budapesti diadal mellett 2019-ben ezüst, az elmúlt két vb-n pedig bronzérmet szereztek.

A Stade de France szomszédságában fekvő csaknem teltházas Vizes Központban a spanyol és magyar szurkolók nagyjából egyenlő számban voltak jelen, utóbbiak – a zászlók tanúsága szerint – az egész országot lefedték Békéscsabától Szombathelyig.

A spanyolok hozták el a labdát és – kölcsönösen kimaradt helyzetek után – meg is szerezték a vezetést. Kimaradt magyar előnyök után második góljukat is belőtték, a szépítés fórból jött össze három másodperccel a negyed vége előtt: Manhercz labdáját Angyal húzta a hálóba (2-1).

A második játékrész elejét is az elpuskázott lehetőségek jellemezték, mígnem Vigvári járt túl jövendő barcelonetai klubtársa, a kapus Unai Aguirre eszén, és szépen ejtett felette a hosszú sarokba. A spanyolok előnyből válaszoltak, Zalánki ugyanilyen helyzetből egyenlített. Az ellenfél azonban ismét visszavette a vezetést fórból, már csak egy másodperc volt hátra, amikor Larumbe Gonfaus a kapuba bombázott (4-3).

Fotó: MTI/Illyés Tibor

A harmadik negyedben ismét elhozták a labdát a spanyolok és a támadást előnyben góllal fejezték be, Munarriz második találatát szerezte. Angyal is duplázott, újabb húzása után videózást követően adták meg a gólt. Granados előbb büntetőből, majd egy gyors támadásból növelte az előnyt, majd Varga Zsolt időt kért. Ennek eredményeként Vámos lőtt szép gólt, aztán nagy birkózás után Fekete centerből volt eredményes. A másik oldalon a Ferencvárosba igazolt De Toro értékesített azonnal egy emberelőnyt (8-6).

Spanyol centergóllal indult az utolsó negyed, majd Manhercz vágta a labdát Aguirre kapujába. Spanyol időkérés után Larumbe kiszorított helyzetből talált be Vogel keze alatt, kialakítva a 10-7-es eredményt.

Varga Zsolt szövetségi kapitány szerint egy nagyon jó spanyol csapattól kapott ki kedden a párizsi olimpián a magyar férfi vízilabda-válogatott, amely adós maradt a jó teljesítménnyel.

 A spanyolok ellen az a döntő, hogy kevés gólon kell őket tartani. Nyilván elkövettünk ma hibákat, többet hibáztunk védekezésben. A támadások most nem voltak annyira hatékonyak, letisztultak, nem alakultak ki jó lövőhelyzetek.” – mondta Varga Zsolt.

Kiemelte, a spanyolok nagyon jók, ezt el kell ismerni.

 “Megverni őket, az egy komoly fegyvertény, mentális munka, minden területén a játéknak maximális koncentrációs teljesítményre van szükség. Egyszer csináltuk meg azt a lövést, amiből Marci (Vámos) lőtte a gólt, ezt többször kellett volna. Úgy érzem, nem használtuk ki a balosokat, azt a lövőerőt, ami azon az oldalon van.” – hangsúlyozta.

Hasonló véleményen volt Varga Dénes is:

“A spanyolok régóta a legszervezettebb játékot mutatják. Korábban talán a formaidőzítésük nem volt ideális, a felkészülés végén már nagyon jól játszottak, tornán kevésbé. Most nagyon jól játszottak, mi meg nem. Nagyjából ez jelentette a különbséget.” – nyilatkozott az ötödik olimpiáján szereplő Varga Dénes. Hozzátette, nem volt elég gyors az emberelőny, akadozott a labda.

“Ebből adódóan nem alakult ki helyzet. Ami gólt lőttünk, az bravúrgól volt. Egyszerűen jobban játszottak.” – vélekedett.

Jansik Szilárd csapatkapitány szerint sok területen kell fejlődni egyénileg és a csapatmunkában is.

Hozzátette, jobb, hogy ezek a hibák most kijönnek, mert nyolc mérkőzést egy olimpián, a mai erős mezőnnyel nem biztos, hogy lehet nyerni.

Több olyan szituáció volt, amikor feljöhettünk volna egyre, aztán ott hibáztunk egy nagyot, és ők mentek el hárommal. Élesebbek voltak, jobban reagáltak a lepattanóra.” – fogalmazott.

A magyar válogatott további programja:

csütörtök:
Magyarország-Japán 21.05

szombat:
Ausztrália-Magyarország 15.00

augusztus 5., hétfő
Magyarország-Szerbia 12.00

A csoport állása: 1.Spanyolország 6 pont, 2. Ausztrália 3 (13-12), 3. Franciaország 3 (26-26), 4. MAGYARORSZÁG 3 (20-22), 5. Szerbia 3 (19-23), 6. Japán 0

Korábbi cikkünk:
Kapcsolódó témák: #olimpia | #párizs2024 |