A magyar olimpiai csapat vasárnapi eredményei

MTI Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt
2024.08.04. 22:03

A párizsi nyári olimpián vasárnapi egy magyar ezüstérem született. A delegáció a tabella 12. helyén áll 3 arany-, 3 ezüst- és 2 bronzéremmel.

Ezüstérem: Halász Bence (kalapácsvetés)

Negyedik helyezés:
Vas Blanka (országúti kerékpár, mezőnyverseny)
Betlehem Dávid (úszás, 1500 méter gyors)

A kalapácsvető Halász Bence ezüstérmes lett a párizsi olimpián, míg a kerékpáros Vas Blanka és az úszó Betlehem Dávid révén két negyedik helyet is szereztek vasárnap a magyarok. A szombathelyi atléta – aki éppen ma ünnepli 27. születésnapját – 79,97 méterrel végzett a második helyen. A számot a kanadai Ethan Katzberg nyerte 84,12-vel. Halász Bence a magyar kalapácsvetés tizedik olimpiai érmét szerezte, legutóbb Pars Krisztián állhatott dobogóra, aki 2012-ben, Londonban diadalmaskodott.

Vas a dobogóról épphogy lemaradva ért negyedikként célba az országúti kerékpárosok női mezőnyversenyében, az aranyérmet meglepetésre az amerikai Kristen Faulkner szerezte meg. A 158 kilométeres, 1700 méter szintemelkedésű viadalon Vas végig remekül versenyzett. Az utolsó húsz kilométerre a sprinterlegenda holland Marianne Vosszal ketten maradtak elöl, őket három és fél kilométerrel a cél előtt utolérte a világbajnok belga Lotte Kopecky és Faulkner. Utóbbi jó ütemben támadott, így a másik három kerékpáros a második helyért csatázott, erről Vas centikkel bár, de lemaradt: az ezüst Vosé, a bronz Kopeckyé lett, Vas pedig – akárcsak egy napja Valter Attila – negyedik lett.

Betlehem Dávid – az utolsó magyar úszó, aki medencébe ugrott a francia fővárosban – remek versenyzéssel, 14:40.91 perces országos csúccsal negyedik lett 1500 méteren, az első helyet 14:30.67-es világrekorddal az amerikai Bobby Finke szerezte meg.

A női kalapácsban Gyurátz Réka nem került döntőbe, 30. lett, míg 200 méteren Takács Boglárka, 400 méteren pedig Molnár Attila előfutamában egyaránt hatodikként ért célba, és mindketten a reményfutamban folytatják.
A magyar vitorlázók javítottak vasárnap. Az ILCA 7-es hajóosztályban Vadnai Jonatán 8., majd 12. lett futamában, és összesítésben a hatodik helyen áll nyolc futam után, míg Érdi Mária a 18., miután egy 14. és egy első helyet hozott össsze ILCA 6-ban.
 A női vízilabda-válogatott ötméteresekkel 14-12-es vereséget szenvedett az ausztráloktól, ezzel eldőlt, hogy a címvédő amerikaiakkal találkozik majd a negyeddöntőben.
A férfi kézilabda-válogatott ki-ki mérkőzésen 24-20-ra kikapott a címvédő és hazai közönség előtt szereplő francia csapattól, így nem jutott a negyeddöntőbe, és összesítésben a tizedik lett.

A vasárnapi eseményeket ebben a cikkben követtük:

Kapcsolódó témák: #olimpia | #párizs2024 | #sport |