„A munka gyümölcse beérik, az alázatos munka megtérül” – szurkolói ankétot tartott az ETO FC

Venesz Klaudia Fotó: Ács Tamás
2024.10.09. 19:53

Szurkolói ankétra várta az ETO FC Győr a sportbarátokat október 9-én. A korai időpont ellenére az érdeklődők megtöltötték az ETO stadion klubépületének VIP-termét.

Nagy Marietta, az ETO FC marketing munkatársa köszöntötte a résztvevőket és a klub vezetését. Az asztalnál helyet foglalt Világi Bálint, az ETO FC ügyvezető asszisztense, Steven Vanharen, az ETO FC sportigazgatója és Nagy László, sportigazgató asszisztens és Borbély Balázs vezetőedző is, akik azért érkeztek, hogy a klub működésével és a játékosokkal kapcsolatos kérdésekre választ adjanak.

Világi Bálint ügyvezető asszisztens elmondta, hogy örömére szolgál, hogy az utolsó ankét óta már az NBI-ben köszönthetjük a csapatot. Úgy véli, emberileg, szakmailag, csapatot tekintve is fejlődésen mentek keresztül és az infrastruktúrában is javultak – felújított műfüves- és kempingpálya szolgálja a klub felkészülését. „Sajnos el kellett engedni pár embert, ez hozzá tartozik a focihoz. Stabilizálódni szeretnénk. Kedvelem, és értem a szurkolókat, a foci nagyon emocionális, de nekünk ezen túl kell látni, a földön kell maradni és a bennmaradás a célunk” – utalt az átigazolásokra, és hozzátette, hogy kilencévnyi „lődörgés” után focit szeretnének látni.

Világi szerint ehhez a klubnak is fel kell nőnie, időre van szükségünk, ez egy nagy adaptáció és a pályán is szükség volt az új érkezőkre. „Voltak kitűzött játékosaink, akiket meg szerettünk volna szerezni. A csapat karakteres, büszke voltam a fiúkra és azt láttam a pályán, amit látni szerettem volna. A munka gyümölcse beérik, az alázatos munka mindig megtérül.Kitért a Videoton elleni mérkőzés utáni incidensekre is: „soha nem voltunk a szurkolás, a jókedv elrontója” – azonban hozzátette, hogy a szurkolói magatartásnak határokat kell szabni. Szeretnék, ha az ultra- és családi szektorokban szurkolók is biztonságban érezzék magukat – mondta el az ügyvezető asszisztens.

Steven Vanharen örömmel fogadta a szurkolói érdeklődést. A sportigazgató tíz hete érkezett a csapathoz, különös és furcsa helyzetben vette át azt. „Egy olyan csapatot vettem át, amit fel kellett készíteni az első osztályra. Nagy energiákat kell fektetni a játékosok kiválasztásába, megfigyelésébe, fejlesztésébe. Az akadémián jelenlévő játékosoknak útvonalat kell biztosítani, a játékosoknak professzionális környezetet kell teremteni.” Vanharen beavatta a szurkolókat abba is, hogy a fejlődési lehetőségek vonzották őt a csapathoz.

Elmondta, hogy a játékosok kiválasztásakor speciális helyzetben voltak, a kritériumok között szerepelt az is, hogy 25 évesnél fiatalabbakat akartak igazolni, olyanokat, akikben meg kell lennie a fejlődési potenciálnak és gazdasági értéket is teremtenek. A klub elsődleges célja, hogy fiatal játékosokat hozzon fel a saját akadémiájáról. A transzferidőszakban érkező 11 játékos bizonyította az elmúlt hetekben, hogy értéket adnak a csapathoz.

Szóba hozta a győri szurkolók egyik favoritját, Farkas Balázst is, aki jelenleg kölcsönben szerepel a Budapest Honvéd együttesénél. „Továbbra is egy győri születésű, saját nevelésű, fontos játékos számunkra. A kölcsönadásának oka a játékpercek, a tapasztalat szerzése és cél, hogy Balázs kiforrottan érkezzen vissza. Csontos eladásánál egy különös körülmény adódott: a klub filozófiáját tartottuk szem előtt, ebben nem találtuk meg a közös hangot. A klubnak emberileg is magas szintet kell képviselni, ezeknek a kritériumoknak ő nem felelt meg, így közös megegyezéssel bontottuk fel a szerződését. Azért igazoltunk játékosokat, hogy megteremtsük az ideális körülményeket az edzőnek.”

Az akadémistákkal kapcsolatban is közöltek jó hírt: „Két játékossal, Csorba Noellel és Lorenzo Masco-val szerződést kötöttünk és ők lehetnek Győr akadémiájának következő ékkövei.” A klub minden szintjén, így az akadémistáknál is magasabbra tették a mércét. A sérült játékosok visszatértek, így Borbély Balázsnak nehezebb lesz kiválasztani a következő hétvége játékosait.

A szurkolókat leginkább a stadion állapota és lehetséges felújítása, a szurkolói shop és a mérkőzések időpontjának meghatározása foglalkoztatta.

A stadion rekonstrukciójával kapcsolatosan Világi Bálint elmondta, hogy szeretné, ha jobban tudnának haladni az állami tulajdonban lévő, elavult stadion felújításával, jelenleg a felmérés zajlik.

Szóba került a szezonban veretlen női futballcsapat is. A szurkolók a klub „mostohagyerekének” érzik a kimagaslóan teljesítő hölgyeket. Világi Bálint elmondta, hogy nagyon büszkék a lányokra, és az ő jobb körülményeik megteremtésére is törekednek.

A közönség a szurkolói ankétok számát is növelné. Világi Bálint alapvetése, hogy „szeret akkor beszélni, amikor van mit mondania”, ezért sem kerítettek sort előbb a találkozóra.

A klub 120. évfordulója kapcsán is érkezett javaslat: egy nemzetközi, négy csapatos torna szervezésének ötlete is felmerült, akár közösen, a szintén 120 éves DAC együttesével. Világi Bálint kifűzte, hogy igyekeznek okosan gazdálkodni, és ez érinti az ünnepléssel kapcsolatos kiadásokat is.

A beszélgetésbe bekapcsolódó Borbély Balázs kifejtette, hogy nehezen találta meg a csapathoz kerülése után a kezdőjátékosait. Úgy érezte, hogy a tavaszi, utolsó öt mérkőzésre tapasztalt játékosokat kell pályára küldenie. Lukic kapcsán viszont nem érezte az NB I-es szintet és kiemelte, hogy a játékos fizikailag sincs 100%-os állapotban. Farkas Balázs kapcsán megemlítette: mivel az akarják, hogy visszatérjen, fontos, hogy értékes játékperceket szerezzen, ezt pedig egy stabil NB II-es csapatnál tudja megszerezni.

A szurkolók kritikával illették az MLSZ és az MTVA hatáskörébe tartozó szervezést is: elfogadhatatlannak tartják, hogy 2,5 héttel a mérkőzések előtt még nem tudnak a szurkolók tervezni a mérkőzésekkel, ebben kérték az ETO vezetésének segítségét.

Kérdés érkezett a merchandising termékekre vonatkozóan is. „A fanshop hozzátartozik egy klub életéhez. Ennek a stadionban lenne a helye, ezen dolgoznak, és a webshop lesz a következő lépés a termékpaletta bővítése után” – mondta el Világi Bálint.

A beléptetés meggyorsítására, megkönnyítésére vonatkozóan is érkezett kérdés. A stadion felújításánál első körben fognak arra gondolni, hogy ezt korrigálják, ezt Világi Bálint erősítette meg.  

A DAC és ETO viszonyát is firtatták a kérdezők. Főként arra voltak kíváncsiak, milyen logika alapján cserélik a személyeket. „A játékosok átmozgatása mindig stratégiai kérdés, pont az a szerencse, hogy gyorsan tudunk váltani” – mondta el Világi Bálint, szavait Steven Vaharen is kiegészítette: „egy családot alkotunk a DAC-cal, segítünk egymásnak. Minden játékos lépése előre megfontolt, stratégiai döntés. Gavric és Petrás érkezése is jól mutatja, hogy oda-vissza működő kapcsolatról van szó.”

A közeledő ETO-Ferencváros összecsapás miatt is felszólaltak, felhívták a klub figyelmét arra, hogy Győrben és a Felvidéken is nagyon sok Fradi-szurkoló él. Világi Bálint elmondta, hogy természetesen emelt szinten fogják kezelni a biztonságot, azonban a keleti lelátó megnyitása biztonságtechnikai szempontból sem lehetséges.

Végük kitértek arra is, hogy a kapcsolattartást komolyan veszik, a szurkolóktól érkező, komoly tartalmú üzeneteket folyamatosan kezelik és figyelik a róluk szóló csatornákat is.

A klub legközelebb Zalaegerszegen lép pályára október 20-án, Borbély Balázs gárdája kihasználja a szünetet és ingyenesen megtekinthető felkészülési mérkőzésre fogadja a DAC együttesét október 12-én, szombaton 11 órakor.

Galéria: Ács Tamás

Kapcsolódó témák: #ETO FC Győr | #labdarúgás | #sport | #szurkolói ankét |